View Single Post
Eski 16-10-2008, 21:53   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
İki Kabarcıklı Koşnil

(Palaeolecanium bituberculatum)

İki kabarcıklı koşnillin larvaları yaprak ve genç sürgünlerde ,dişileri ise ince dallarda, hortumunu sokarak bitki özsuyunu emmek suretiyle zarar yapar. Sonuçta, yapraklar sararır, zamanından önce dökülür, ağaçların tamamen kurumalarına neden olabilir. Ayrıca fümajin oluşturarak da, dolaylı bir zarara neden olurlar.

Ergin dişi geniş, oval, yarım küre şeklinde kabarıktır. Uzunluğu 4-6 mm, genişliği 3-4 mm ve yüksekliği 2-2,5 mm dir. Dallara yapışık olan karın kısmı düz, sırt kısmı ise dış bükeydir. Canlı bireylerin kabukları kırmızımsı esmer, ölülerin kabukları ise koyu esmer renktedir. Kabuğun üst kısmında , yanlara doğru iki çift kabarcık bulunur. Öndeki kabarcıklar daha büyük, arkadakiler ise küçüktür. Erkeklerin kabukları uzunca oval, dişilerinkine göre daha küçüktür. Renkleri beyazımsı gridir. Ergin erkeklerin bir çift kanadı, iyi gelişmiş anten ve bacakları vardır. Bu bakımdan koşnillerden kolayca ayrılabilir.

Zirai Mücadelesi

Kültürel Önlemler: Populasyon yüksek olduğu yerlerde, kış sonu veye erken ilkbaharda ağaçlar uygun şekilde budanmalı, kesilen koşnilli dallar, bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele: İki kabarcıklı koşnilin ilaçlı mücadelesi larvaların tamamı yumurtadan çıktıktan sonra yapılmalıdır. Elma iç kurduna karşı düzenli ilaçlama yapılan bahçelerde bu zararlıya karşı ayrıca ilaçlama yapmaya gerek yoktur.

Tarım Bak. Bitki Kor. El. Kitabı
Daha ayrıntılı Bilgi için Tarım İl-İlçe Md. Danışınız.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön