View Single Post
Eski 08-10-2008, 09:19   #12
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Anıt Ağaç isteyenler acele ediniz.

Merhaba,

Elektronik posta yolu ile gelen mektubu aynen aktarıyorum.


Murat Küçükçakır
--------------------------------------------------------------------------



Değerli dostlar


Yakın zamanda yerel basında yer alan ve ulusal basında yer alamayan bir haberi sizlerle aşağıda paylaşıyorum. Cok yakın zamanda Havran Barajı su tutmaya başlayacak fakat bu su tutmayla birlikte 2 şey sular altında kalacak. 1. si yarasalar, 2. si 10 bin adet zeytin ağacı. 1. si için cözüm bulundu. Türkiye de ilk defa bir yapay mağra oluşturularak yarasalar için yuva oluşturuldu. Fakat zeytinler için herhangi birşey yapılmadı.

Hepsi en kısa zamanda bir cözüm bulamazsak sular altında kalacak. Daha doğrusu sular gelmeden oduna dönüşecek. Hep birlikte ilgiyi buraya cekmezsek bu ağaçarı kurtaramayacağız. Hemen kurtarma projesi altında bölgedeki zeytin ağaçları sökülerek güvenli bir bölgede hendeklenerek kurtulabilir. Bunun örneklerini Ege İhracatcılar Birliğinin Davetlisi Olarak bulunduğum İspanya gezisinde yol genişletme çalışmaları sırasında sökülen tüm ağaçlar yol kenarına gövdelerinin yarılarına kadar gömülerek cit bitkisi şeklinde değerlendirilmişti.

Bu ağaçlar daha sonra hem peyzaj calışmalarında hemde dekarad ağaç sayısı düşük yerlerde sıklaştırma olarak kullanılabilir.Bu konu da Tema Vakfı, EİB, ve Balıkesir Valiliği ile Havran Kaymakamlığı DSİ bir an önce güçlerini birleştirirse cözüme daha kısa zamanda ulaşılabilir.Hemde konuya dikkat cekilmiş olur.

Değerlendirme sırasında ağaçlar uygun fiyatla satılarak yapılacak masraflarda cok kısa zamanda geri alınabilir. Bu baraj bölge acısından çok önemli bir baraj olup zaten yeterince geç kalmıştır.Yapılacak çalışmaların barajın çalışma seyrine dokunulmadan yetiştirilmesi cok önemlidir.


Konu hakkında dostlarımızın önerebilecek cözümleri ve yapabileceklerini en kısa zamanda bildirmesi ricasıyla...


Saygılarımla

--
Murat KÜÇÜKÇAKIR


Havran Kaymakamı Fatih Genel, barajın tamamlanması ile sular altında kalacak bölgede incelemelerde bulunarak zeytinliklerin odun olmaması için çalıştıklarını belirtti.


- KAYMAKAM FATİH GENEL:"TEK BİR ZEYTİN AĞACI ODUN OLMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"


- "ZEYTİN DOSTLARININ BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELERİNİ VE YETİŞMİŞ BU ZEYTİN AĞAÇLARINI TEMİN EDEREK UYGUN ALANLARA DİKMELERİNİ BEKLİYORUM"


- "BUGÜN ASIRLIK ZEYTİNLİĞİNİZ OLABİLİR"


Sarnıç köyü muhtarı Ramazan Ağan'dan bilgiler alan Kaymakam Genel, "Bilindiği gibi Havran Barajı bitirildi. 2008 Ekim ayı itibariyle su tutulmaya başlanacağı bildirilmiştir. Ben bu büyük projede emeği geçenlere başta Sayın Valimiz Selahattin Hatioğlu'na ve DSİ yetkilileri ile emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Su tutulduğunda, daha önce istimlak edilen baraj havzasındaki alanlar su altında kalacağından, burada bulunan zeytin ağaçlarının ve dikmelerinin alınması gerekmektedir. 23.09.2008 tarihinde Sarnıç köyünde yaptığımız toplantıda köylülerimiz bir tek zeytin ağacının bile odun olmaması gerektiği konusunda birleştiler. Bu yıl zeytin hasadından hemen sonra sökülecek olan istimlak alanındaki 20-30 hatta 50 yaşlarındaki zeytin ağaçları ve zeytin dikmelerinin köyden temin edilebileceğini belirttiler.

Yaklaşık 10 bin zeytin dikmesinin tamamının değerlendirilmesini, bunların odun olarak yakılmamasını ve zeytin dikmesine ihtiyacı olanların köy muhtarlığı ile temasa geçip, satın alınabileceğini belirtmek istiyorum. 100 yaşında bile olsa zeytin ağacı başka bir yere nakledilebiliniyor ve tutma sorunu yaşamıyor. 2-3 yılda da verim vermeye başlayabiliyor.

Zeytin dostlarının bu fırsatı değerlendirmelerini ve yetişmiş bu zeytin ağaçlarını temin ederek uygun alanlara dikmelerini bekliyorum. Heyecana kapılmamızın sebebi sürecin kısıtlı olması ve bu kışın 10 bin zeytin ağacının nakledilmek zorunda olmasından kaynaklanıyor. Biz de Kaymakamlık olarak 25 dönümlük bir alanda dikmeleri Sarnıç Köyünden satın almak suretiyle örnek bir zeytinlik tesis etmeyi planladık ve çalışmaları başlattık.

Tarım Müdürlüğümüze yıllar önce tahsis edilmiş ve herhangi bir çalışma yapılmadan terk edilmiş bir alanda Sarnıç köyünden temin edeceğimiz 400 adet zeytin ağacı ile birkaç ay içinde bir zeytinlik tesis etmeyi planlıyoruz. Zeytin çok uzun yaşayan yavaş gelişen bir bitki.

Asırlık bir zeytinliğiniz yoksa telaşlanmayın ve Havran Barajı havzasındaki istimlak edilmiş alanlardan sökülecek olan Zeytin ağaçlarından temin edin. Sizin de asırlık bir zeytinliğiniz olsun. Bu konuda, tüm zeytin dostlarının ve konuyla ilgilenen üreticimizin duyarlı olacaklarına inanıyorum dedi.

Ziyaret sırasında esas Sarnıç köyünden olan ve tesadüfen köyde bulunan Havran CHP Mustafa Sıtkı Yüksel, Havran ADD Başkanı Mehmet Ali Yüksel, Çağ-tek sürücü Kursu Müdürü Mehmet Önder, Havran'ın tanınmış iş adamı Cevat Salın, Çetin Emlak sahibi Mehmet Çetin katıldı.

Yukarıda anlatılan olay Edremit Körfezinin doğu ucunun hemen kuzeyinde cereyan edecektir. İlgilenenlerin acele etmesi gerekecek.



Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön