View Single Post
Eski 05-10-2008, 01:21   #7
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Türkiye’de en çok kadınlar ‘ya sabır!’ çekiyor

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonrası stres atmak ve vakit geçirmek için tesbih çeken erkeklerin yanı sıra, son yıllarda tesbih kullanan kadınların sayısında da büyük oranda artış olduğu belirtildi.

Uzmanlar, stresi artan insanların tesbih çekerek rahatlamaya çalıştıklarına dikkat çekerken, tesbih satıcıları da insanların stres tesbihi çektiğini ve satışlarında artış olduğunu söyledi. Ekonomik kriz sonrası artan hayat pahalılığı, işsizlik ve enflasyon karşısında en çok kadınların ‘ya sabır’ çektiği bildirildi.

Tesbih satışlarının arttığını ifade eden 44 yıllık tesbih satıcısı M.Ali Gümüşok (54), “Ekonomik krizle birlikte satışlarımızda artış oldu. İnsanlarımız stresini tesbihle gideriyor. Son aylarda da özellikle tesbih alan kadınların sayısında artış oldu.” dedi.

2 milyon 500 bin liradan başlayan tesbihlerin 3 milyar liraya kadar alıcı bulduğunu belirten Gümüşok, en çok Oltu taşı, kehribar, koka cinsi tesbihleri sattıklarını kaydetti. En iyi tesbihlerin İspanyol turistler tarafından satın alındığını anlatan Gümüşok, “Binin üzerinde tesbih çeşidi var. Koka, İran kehribarı, hematit, musvi firuzeyi yabancı turistler alıyor. Bizim insanımız ise ucuz olan tesbihleri tercih ediyor.” diye konuştu.

Tesbih, stres ilacı


Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fatma Koyuncu ise, tesbihin rahatlama, stres atma ve konsantre olmayı sağladığına dikkat çekerek, “Şakşak tesbih, ritimli bir ses çıkarır. İnsanı sıkıntılı düşüncelerinden uzaklaştırarak rahatlamasını sağlar. Tesbih tıbbi açıdan da çok faydalıdır. Kuka tesbihinin mikrobu öldürdüğü, yüzyıllar önce Osmanlılar tarafından keşfedilmiş ve kuka tesbihsiz doktor saraya alınmamıştır. Fakat Avrupa kuka ağacının bu yönünden değil, kökünden uyuşturucu elde etmiş, bu nedenle de kuka ağacının yetiştirilmesi yasaklanmıştır.” açıklamasında bulundu.

Mürsel Çetin'in Haberi

Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön