View Single Post
Eski 27-09-2008, 09:39   #325
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
lerdemir,

Kök kıvrılması bitkinin büyümesini, gelişmesini çok olumsuz etkileyen bir durum.İkincil ve üçüncül köklerin yapısının düzgün oluşmasını da etkiliyor.
Saksıda yetiştirdiğimiz turunçgillerde zaten üçüncü, dördüncü yıl kazık kökün dipte dönmeye başlaması kaçınılmaz, bu durumda sizin yapabileceğiniz pek bir şey yok.Aslına bakarsanız, bir turunçgil fidanlığından alacağınız, biraz büyümüş çoğu ağaç da zaten köklerini döndürmüş olacaktır.

Bahçeye dikilen ağaçlarda bunun önüne geçilmesi gerekir, doğru zamanda doğru boyda saksı/torbada yetişen ağacı, yine doğru zamanda toprağa alırsanız bu durum önlenir.

Benim önceki mesajdaki uyarımın amacı şuydu; tamam, saksıda bir yerde bu kaçınılmaz ama en azından ilk sene bitki kök yapısını oluştururken buna dikkat edilir de bitki düzgün kök yapısı kurarsa, ağacın ileride sorunlardan etkilenme şansı düşük oluyor.
Diyelim ki kök döndü ve zamanla yan kökleri oluşturmaya başladı, o zaman bu bir kök yumağı haline gelecek ve bitkinin köklerinin besin ve oksijen alma oranı düşecek.

Sizin ağaca şu an yapılabilecek bir şey yok sanırım

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön