View Single Post
Eski 24-09-2008, 09:26   #4
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Ihlamurlar, kuzeyin ılıman ve nemli bölgelerinde yetiştikleri için, bilhassa İzmir gibi yazın sıcak olan kentlerimizde yaz sulamasına dikkat edilmeleri gereken ağaçlardır.
Ayrıca kazık kök yaparlar. Toprak derinliği, strüktürü ve textürü ağacın gereksinimi karşılamayan kalitede olması durumunda kazık kökün yerine yan kökler gelişmeye başlar ve bol miktarda ''piç'' adını da verdiğimiz kök sürgünleri geliştirirler. Kök sürgünlerinin miktarından toprağın ıhlamura uygun özelliklerde olup olmadığını anlayabiliriz. Bu durumda toğrağın sığ, fakir, sert, killi ve ağır toprak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Sanırım Sn Ozonurozen'in de durumu böyle.

Ayrıca ıhlamuralar dolgu sahalara ve dolgu çalışmalarına hemen reaksiyon gösteren ağaçlardır. Bundan 15 sene öncesinde Boğaz'da yaptığımız bir bahçe çalışmasında gözlemlemiştim. Zorunlu olarak 1 m. derine gömmek durumunda kalmıştık. Çok sağlıklı olan ağaç bir anda- hatırladığım kadarı ile Temmuz ayında- yaprakları sararmaya başlamıştı. Sn ozonurozen, böyle bir durum olup olmadığını gözden geçirin derim.

Ayrıca ıhlamurların türleri de önemli.
İzmir'de en sağlıklı gelişen ıhlamur türü Kafkas ıhlamuru olarak bilinen Tilia rubra. Genelde ıhlamurlar Ankara'ya uygun değiller, hele toprak yapısı da uygun değilse ve sulama düzenli değilse bu sorunlarla karşılaşmanız oldukça normaldir.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön