View Single Post
Eski 25-06-2006, 13:53   #14
yale
Ağaç Dostu
 
yale's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2006
Şehir: Artvin / Hopa
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Çay bahçeleri insanların kendi arazilerinde kurulmuştur. Arazinin yetersizliği nedeniyle zamanında ağaçlar kesilerek yerine çay bahçeleri kurulmuştur .
Bu bahçeler eskisinden daha fazla olarak ve hizlanarak(teknolojinin yardımı ile) yukarılara doğru devam ediyor.
Yazınızdan anladığım kadariyle ormanın çaya verdiği zarar daha fazla sanırım.Ama son 20 yıldır Doğu Karadeniz deki iklimin değiştiğinden haberdarsınız sanırım.
Birde Dediğiniz gibi Çay a dökülen gübrelerden dolayı meyva ağaçları tükendi artık meyva vermez oldu.Tam Olgunlaşmış meyveye rastlamak zor.Eskiden olan armut,elma çeşitleri kalmadı.Kalanlarda hastalıklı meyvalar veriyor.Eskiden gübre de yoktu ama birçok değişik türde meyvalar var dı.Çok ta eskide değil çaydan hemen önce.
Ne ağaçtan nede Bitkiden nede ormandan anlarım.Ama gördüklerimden etkilenirim.ve gözlemlerim.Aynı şey bu bölgede yaşayan hayvanlar içinde geçerli.Nice canlılar yok artık.Böcekler,çiçekler,kuşlar,geyik ve karacalar.Yaşlı amcalara sormak lazım neler var dı sizin zamanınızda .Tenekelerce alabalık tutarlardı.Nesli tükenecek korkusu olmadan."Şimdi devlet koruduğunu sanıyor"

yale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön