View Single Post
Eski 25-06-2006, 13:19   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
bahcedeki agaclardan bonsai

Bahcemde bir erik agacim var. Biraz uzaginda ekilmis MELIANTHUS major[Honey bush] Turkcesinin ne oldogunu bilmiyorum. Ismi yoksa belki " bal damlasi " diyebiliriz. Cunku koyu kirmizi ciceklerinin icinde cok tatli bir sivi [nektar] olusuyor ve arilar ile kuslar buna bayiliyor.

Guney Afrika yerli bitkisidir. Yapraklari mavimsi bir yesil rengindedir.Dort mevsim yesil duran bir bitki. Kokleri toragin altindan uzayip gidiyor ve yer yer yeni surgunler atip yeni agacciklar olusuyor.

Iste erigin altina kadar yuruyen koklerden cikip buyuyen govdeleri erige zarar vermesin diye kesmistim.Iki uc ay sonra [simdi] yeni filizler cikmaya basladi. Bonsai yapabilirmiyim diye dusundum, denemeye karar verdim ve sizlerle de paylasmak istedim.

Australyada dogadan agac sokmek yasaktir. Ozel izin gerektiren bir is, yani dogadan agac sokmemiz zor. Kisilere ozel, yerlerden izin alip agac sokmek daha kolay .

Sizler de bu Yamadori konusunu bir tartisin. Turkiyede su an bonsai yaygin bir ugras degildir. Varsayalim ki 10 yil icinde Turkiyedeki bircok insan bonsai yapmaya karar verir ve dogadan agac sokmeye kalkisir, buna bir de bu isin ticaretini yapmiya kalkisacaklari eklersek dogada nasil bir kiyim olabilecegini simdiden kestirmek zor.

sizler de bunu ozel izinlerle sinirlar [sinirlayabilirseniz] en azindan bilen kisilerin[cunku dogadan sokulen agacin yasama sansi azdir]
dogadan agac sokmesi ,bir agac kiyimi olmasini onler diye dusunuyorum.

Benim bahcemden soktugum bu agaci yamadori gibi degerlendirin, cunku yapilan islem aynidir.

Once bir agaci sokmek icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu dusunuyorum
cunku gelecek olan baharda agac yeni surgunler verirken yeni kokler verme ihtiyacini da duyacak ve yeni yerinde kok vermesi daha kolay olacak.

Soktugunuz agaci mumkun oldugu kadar bekletmeden ekin. Eger uzak bir yerden sokum yapmissaniz koklerinin nemlilik oranini yuksek tutmak icin islak bir bezle, bataniye veya bez bir torba ile sarin. Mumkunse sokumu sabah erken veya aksam uzeri yapin .

Bonsai saksisina degil de once genisce bir saksiya ve ya daha onceden hazirladiginiz tahta bir kutuya ekmelisiniz. Sonra yari golge bir yere alin ve en az bir yil onu ellemeyin ama gozleyin, suyunu ihmal etmeyin yeni filizlere bakip yapacaginiz bonsai hayal edebilirsiniz. Sansli iseniz ve agaciniz tutmussa bir yil sonra yavas yavas agacinizin ust tarafi ile ugrasmaya basliyabilirsiniz.

Simdi resimlerle bu gun soktugum agaci gorelim. Daha once bu agactan bonsai oldugunu gormedim olursa belki de bir ilk olacak.


Düzenleyen malina : 25-06-2006 saat 21:56
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön