View Single Post
Eski 07-09-2008, 17:37   #4
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Benden baobab fidesi alanlar ve baobab fidesi yetiştiren **** yetiştirecek tüm forumdaşlara aşağıdaki önemli konuları hatırlatmak istiyorum.

Benden fide alanlara, fideler plastik bardaklarda ulaştı. Fidelerinizi bu bardaklardan yeni saksılarına bir an önce aktarmanızı öneriyorum.

Çok büyük saksılar olması gerekmiyor. Ama saksı harcı çok önemli. Fidelerin toprağının çok su geçirgen bir karışım olması gerekiyor. Harcın üçte birinin iri dere kumu veya benzeri inorganik bir malzeme olması öneriliyor. Öyle ki üstten suyu döktüğünüzde, verilen suyun alttan hemen akması gerekiyor. Bol sulama yapabilirsiniz. Ama sulamalarınız arasında toprak kurusun.

Yazın sonuna geldiğimiz şu günlerde fidelerinizin mümkün olan en fazla güneş ışığını görmesi de kışa hazırlık için gerekli. Böylece fideler güçlenecektir. Her ne kadar bizim gibi apartman balkonunda yetiştiricilik yapmaya çalışanlar için zor olsa da, eğer sağlayabiliyorsanız baobab fidelerinizi tüm gün direkt gün ışığı altında bırakmaya çalışın. Baobab tam bir Afrika Savana bitkisi. Yani gelişme mevsiminde bol bol doğrudan gün ışığından hoşlanıyor.

Kış, Afrika'nın kurak sezonu olduğu için, kış mevsiminde yapraklarını dökecek.

Burası çok önemli;

Yapraklarını döktüğünde toprağı tamamen kurumalı ve kesinlikle bir damla bile su verilmemeli. Hatta bazıları topraktan çıkartıp bitkiyi kışın çıplak köklü olarak saklıyormuş. Siz en iyisi yapraklarını dökmeye başladığında sulamayı durdurun ve tüm yapraklar döküldüğünde evin en ücra, suyla teması olmayacak bir yerine (kütüphanenin en üst rafı gibi bir yer olabilir) kaldırıp, yeniden canlanacağı zamana kadar bekleyin. Bu dönemde bitki ölmüş gibi bir görüntü oluşturuyormuş.

Bu arada kimi İnternet kaynaklarında bu tohumların biyolojik saatleri güney yarıküreye ayarlı olarak geldiği yazılıyor. Yani bizim fideler şu anda ilkbaharı yaşıyor olabilir. Bunu anlamanın tek yolu bol ışıklı bir yerde tutup, yapraklarını dökecekleri zamanı beklemek. O zaman bitkilerimizin kışa girdiklerini anlayacağız.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön