View Single Post
Eski 23-06-2006, 15:33   #1
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Air Layering (Havai Köklendirme)

selamlar,
iyi bir bonsai sahibi olmak icin nasil yanip tutustugunuzu izliyorum. Haksizda deyilsiniz ama bunun tek yolu var,butun bildiklerinizi teoride ogrendiklerinizi pratige gecirmelisiniz. yapamiyacagim, acaba yasatabilecekmiyim,benim agacim resimlerde gorduklerim gibi olana kadar,gibi olumsuz dusunceleri bir kenara itip bilgilerinizle ellerinizi hunerli utsa eller yapmaya koyulun hem de tek agac uzerinde deyil birkac agac uzerinde.

Tohum ekip onun bonsai olmasi ile ugrasmak en uzun bir zaman isteyen bir yontem olmasina ragmen denemeye deger.

Celikten uretilen fidanlar ile daha erken sonuca ulasabilirsiniz.
En hizli yontemlerden biri dogadaki bonsai olabilecek agaclardan faydalanmak bu da riskli bir yontem. Agaci dogadan sokup saksida yasatabilmek sansi dusuk ama yasarsa cok iyi bir bonsai olur.[Yamadori konusuna daha sonra deginmek isterim]

Bir baska yontem de agacin koklerini budayip basit ama etkili bir islemle topraga bahceye dikmek[ileriki gunlerde bu islemi resimlerle anlatmaya calisacagim] bahcede buyuyup gelismesi bir saksida buyudugunun iki kati olacaktir.

Fidan satilan yerlerden agaclar alip onlarin uzerinde calismak iyi bir yontemdir. Agaclari mumkunse uc dort ve yukari yaslarda alin, bir de cok dalli budakli olmasina dikkat edin dal diziminde daha cok secme sansiniz olur.

bir de simdi resimlerle benim tarif etmeye calisacagim yontem.

Dusunun govde capinin kalinligi 6-7cm olanabilecek bir bonsai nerden baksaniz 10-15 yil ister. Iste bu 10-15 yili 2-3 yila indiren bir yontem olan "AIR LAYERING "

Cinlilerin 1000 yildan bu yana kullandiklari bir yontem ki batida bu yontemin kullanilmasi iki asirddan fazla deyildir.'AIR LAYERING" bir diger ismi de "CHINESE LAYERING" dir.bu yontemin en guzel avantaji gozunuze kestirdiginiz ,bonsai olabilecek herhangi bir dali koklendirip , ana agactan bonsai adayinizi kisa bir sure sonra alabilirsiniz.

Bahcemde cok buyumus bir MULVER [SAMBUCUS nigra] agacim var, Nisanin sonlarinda onu budadim. Haziranda agacin yanindan gecerken yerde yeni acilmis surgunler gordum,cekip aldigimda ,baktim ki budarker yere dusup kalmis dal parcaciklari kok salmaya baslamis. Daha once mulverden bonsai yapmadim. Sizlerle de paylasirim diye hemen ise koyuldum. Iste calismam.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön