View Single Post
Eski 05-09-2008, 10:06   #1
markus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Gardenya meyvesi

Merhabalar

Bu yaz birini istanbul'da bir çiçekçiden aldığım, diğeri ise adana'da dışarıda bir şekilde kendi kendine yetişmekteyken fark edip çelik alarak yetiştirdiğim iki farklı tür gardenyam oldu.

adana'dan getirdiğim ince uzun, az dallı, dalların ucunda sık ve diğerinden biraz daha ufak yaprakları olan, toplamda 3 tomurcuğu olan, az petalli çiçekli ve inanılmaz bir kokusu olan, çok güzel bir çiçek.

istanbul'dan aldığım ise kısa [15 cm civarı], çok dallı, geniş [35-40 cm] ve üzerinde aldığımda bir sürü tomurcuk ve çiçek olan, ufacık saksısında sıkışmış bol hormonlu, iri yapraklı, bir hayli fazla katlı çiçekli bir gardenya. kokusu adana'dan geleninki kadar olmasa da çok güzel.

ikisinin de çiçek açtıkları bir dönemde, internette bir yerlerde "gardenya meyvesi" diye bir şeyin var olduğuna dair rivayetler okudum düşününce mantıklı geliyor tabii, gardenyanın da bir tohum yapma yöntemi olmalı değil mi?

bunu duyduktan sonra rastgele bir şekilde kimi zaman adana'dan gelenin polenlerini istanbul'luya, kimi zaman da tam tersi şekilde polenlemeye çalıştım.

bir tanesi tuttu! istanbul gardenyasının polenini sürdüğüm adana gardenyasının çiçeklerinden biri meyveye dönüştü. meyvenin fotoğrafı aşağıda (temmuz sonunda çekilmiş olsalar da, şu an bir santim kadar filan daha uzun en fazla) , anladığım kadarıyla henüz olgunlaşmasına çok var.

gardenyam aşırı olmasa da sağlıklı durumda ama meyveye nasıl bakmak gerekir, meyve yaparken nasıl bir ortam ister hiç bir fikrim yok. dahası, internetin altını üstüne getirdim, gardenya meyvesi bile yalnızca "çin tıbbında kullanılır" filan gibi bilgilerle geçiyor

eğer yardımcı olabilecek birileri varsa çok mutlu olurum, bu meyveyi kaybetmek istemiyorum, her meyvenin içinden yüzlerce tohum çıkıyormuş

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen markus : 05-09-2008 saat 10:09 Neden: resimleri yazının içinde göstermeye çalıştım ama başaramadım :)
markus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön