Konu: Kök Budama
View Single Post
Eski 04-09-2008, 14:22   #12
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Bonsaide kok budamasi, agaci kucuk tumaz ama oldukca onemlidir.

Dogada bitkiler her yil koklerini yeenileyip toprakta istedikleri kadar uzayip yayilip topraktaki besin ve mineralari istedigi olcude alir. Saksilarda yasiyan bitkilerde ise kokler uzayip gidecek yayilacak yer bulamadigi icin saksi icerisinde dolanip durur, firsat bulursa kimi kokler saksinin altindaki, suyun suzulmesine yariyan deliklerden uzamiya baslar, ya da koklerin artik gidecek bir yeri yoksa yeni kokler agaci saksisindan yukariya kaldirmaya baslar.

Bonsai de saksida yetisen bir bitki oldugu icin onun saksisinda saglikli buyumesini, gelismesini saglamak icin belirli zamanlarda onlari saksilardan cikarip kok budamasi yapmaliyiz.

Kok budamasi, agacin ust taraflarini budamaktan daha zor gorundugu icin, yeni basliyanlar agacin ust taraflarini cekine cekine budasa da kok budamasina gelince pek bir cesaret edemezler. Agacimi acaba oldururmuyum edisesi var ve haklidirlar da.

Bonsai kok budamasi yapan birini gorup budamayi ondan ogrenmek belki cesareti artirir. Ama uzgunum oralarda boyle bir imkan pek yok. Sansli biri iseniz , kimi sehirlerde yapilan bonsai atolye calismalarinda bir kok budamasini belki gorebilirsiniz.

Sonucta bir cogunuz, kok budamasini ogrenmeyi, kendi kendinize deneyimlerle elde etme durumundasiniz. Biliyorum yazilarla ve fotograflarla ne kadar anlatilsa yine de zor gibi gorunuyor ama baska seceneginiz yok, bonsai yapacaksaniz kok budamasini ogrenmelisiniz.

Dogru zamanda yapilan bir kok budamasi genelde hep iyi sonuclar verir.
Deneyimlerinizden ogreneceklerinizle, yasadiginiz bolgenin iklim kosullarina gore son baharda da kok budamasi yapabileceginizi goreceksiniz. Ama su an kok budamasi icin en saglikli zaman agcinizin en az stresli oldugu, tekrar buyumeye hazirlandigi, kis sonu, bahar basidir(Yeni surgunler patlayip acilmadan once.
Kok budamasindan sonra agacinizi dogrudan gunes isini gormiyen,ruzgar tutmiyan bir yere alin. En az dort hafta besin ve gubre vermeyin, topraginin kurumasina izin vermeyin, ama topragin camurlasmamasina da dikkatediniz, bunun icin de suyu suzen bir toprak karisimi kullaniniz.
)

Bonsai yapmak icin fidancilardan alacaginiz ve ya bahcesi olanlar bahcelerinden fidan sokup bonsai yapacaksaniz, fidanlar yeni saksilara dikilmeden once kok budamasi yapmalisiniz.

Fidanlar buyuk kalin kokleri ile degil ince sacak kokleri ile topraktaki besinlere ve minerallere ulasir bonsaide de istenen sacak koklerdir. uygun zamanda budaycaginiz kalin koklerin budanan yerlerinden bircok sacak kok cikacak ve bitkinizin daha saglikli gelistigini goreceksiniz.

Asagida kokleri saksi altindan uzamiya basliyan bir Japon akcaagacinin kok budamasini goreceksiniz( Hangi tarzda oldugunu sormayin, bu benim ilk bonsai calismalarimdan biridir. Su an bildigim yontemlerle onun tarzini degistirebilirim ama ben oldugu gibi kalmasini istedim. Hani cocukluk ve ya genclikte yazilan siirler var ya, yillar sonra onlara goz attiginizda bunu soyle yazsaydim daha guzel olurdu dersiniz yine de o eskiden yazdiklarinizi degistirmez, oldugu gibi
birakisrsiniz, iste onun gibi birsey bu Japon akcaagacim)

Japon akcaagaci 001.jpg
Tomurcuklar patlayip acilmadan once.

Japon akcaagaci 002.jpg
Saksi altindan cikmaya baslayan kokler.

Japon akcaagaci 003.jpg
Saksidan cikarilan Japon akcaagaci.

Japon akcaagaci 005.jpg
Kokler uzerinden fazla toprak bir tahta cubukla taranip alininca.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön