View Single Post
Eski 04-09-2008, 09:44   #1
silverain13
Ağaç Dostu
 
silverain13's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 109
Arum zambağı

Arkadaşlar o kadar çok bilmediğimiz bitki var ki dünyada ben bu bölümde sizlere her gün bir başka bitkiyi bulup yayınlamaya çalışacağım eğer içlerinizde fikir vermek, yardım etmek isteyenler olursa elele vererek daha güzel birşeyler yapmış oluruz.


ARUM ZAMBAĞI

Arum zambağı döllenmeye hazır hale gelince keskin kokulu bir amonyak gazı (NH3) yaymaya başlar.

Çiçeğin son derece ilginç bir yapısı vardır. Polenlerinin bulunduğu bölüm, beyaz yapraklı yapının içinde dip taraftadır ve dışarıdan görünmez. Bu yüzden sadece koku yaymak böceklerin dikkatini çekmek için yeterli değildir.

Name:  arum_zambagi.jpg
Views: 3341
Size:  17.3 KB Name:  arum_zambagi2.jpg
Views: 3977
Size:  9.9 KB Name:  arum_zambagi3.jpg
Views: 3071
Size:  14.5 KB

Polenler döllenmeye hazır olduğunda zambak saldığı kokuyla birlikte çiçeğinin dışta kalan bölümünü de ısıtır. İşte bu yalnızca aydınlık saatlerde ve bir gün içerisinde gerçekleşen ısınma ve koku böcekler için çok çekicidir.

Bu ısı ve koku nasıl ortaya çıkıyor sorusunu cevabını bulmaya çalışan bilim adamları bitkinin metabolizmasında gerçekleşen hızlanma sonucunda ortaya özel bir asit çıktığını bulmuşlardır. Glutanamik asit denen bu maddenin kimyasal yollarla parçalanması sonucunda çiçeğin yaydığı ısı ve koku oluşur. Bu sayede böcekler çiçeğe gelirler.

Ne var ki böcekler için bu yeterli değildir çünkü arum zambağının polen tozları dipte kapalı torbacıklarda bulunur. Çiçek buna da hazırlıklıdır. Yağlı olan dış yüzeyi sebebiyle gelen böcekler kayarak aşağı çiçeğin içine düşerler ve bir daha da kaygan duvarlardan yukarı tırmanamazlar.

Bulundukları bölümde çiçeğin dişi organlarının ürettiği şekerli bir sıvı vardır. Ayrıca gece olunca polenlerin kapalı olduğu torbacıklar da açılır ve böcekler bunlara bulanırlar böcekler çiçeğin içinde bir gece kalırlar. Sabah olunca çiçeğin üzerinde bulunan dikenler bükülerek böceklerin yukarı tırmanması için merdiven işlevi görürler.

Merdivenden tırmanan böcekler, özgürlüklerine kavuşur kavuşmaz görevlerini yerine getirmek için dölleyici polen yükleriyle birlikte başka bir zambağa giderler.

Kaynak: yunus.hacettepe.edu.tr


Düzenleyen silverain13 : 04-09-2008 saat 10:41
silverain13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön