View Single Post
Eski 01-09-2008, 21:53   #46
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,410
Büyük bir memnuniyetle;
Arkadaşlar, Ziya Soner bey'in çiftliğinde orkidelerden başka çok da değerli güller var. Ben de güllere ilgi duyduğumu kendilerine söyleyince, sohbet bu yöne kaydı. Ziya bey bana '' gül makasınız var mı?'' diye sordular. Ben de oooo hem de kaç tane diye daldım. Meğer bendeki makasların hiçbiri gül kesme makası değilmiş. Gül kesme makası, aynen bahçede kullandığımız makaslar gibiymiş ama gülü kestiğinde, kesilen gül, aşağı düşmüyor, makasın ucunda kalıyormuş. Sizler de elinizde bulunan makasları bir deneyin, kestiğinizde dal, makasın ucunda dimdik kalıyor mu yoksa düşüyor mu?
Kestiğiniz gülleri, eğer vazonuzda kullanacaksanız o zaman belirli bir boyda kesmeniz gerekiyor. Ama bu arada, geride kalan dalın da yeniden gül açmasını sağlamanız lazım.
Biliyorsunuz, güllerde tomurcuk veya çiçeklere yakın yapraklar üçlü, daha sonrakiler beşli ve yedili olurlar. Siz vazonuza koyacağınız dalı belirli bir uzunlukta keserken, mutlaka beşli yaprağın hemen dibinden keseceksiniz ve bu beşli yaprağı (dalda kalan) aynen bilek büker gibi hafifçe aşağı doğru bükeceksiniz. Sanırım Ziyabey oniki demişlerdi-oniki günden sonra o bükülen yerden yeniden bir filizlenme olacak ve gülünüz bu durumda herzaman çiçek verecektir. Bu yaz aylarında da daima çiçekler içinde olan bir gülünüz olacaktır.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön