View Single Post
Eski 14-06-2006, 13:50   #1
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Evdeki ağaçlarım...ve sorunları

herkese merhaba,

Bu konu için en uygun başlık burası gibi geldi bana, evdeki bitkilerimiz diye ayrı bir bölüm var ama sanki orası daha çok iç mekan bitkileri içinmiş gibi geldi bana, uygun değilse taşıyabiliriz.

Teras katta oturuyoruz ve btikilerim için oldukça alanımız var.Hem ben ağaçları, çiçekleri çok seviyorum hem de evde büyüyen 2 kızım için bitkilerle beraber olmak öğretici olur diye düşünüyorum.Şimdi büyük kızımla ilk parti domateslerimizi yemek üzereyiz mesela, çok ilgisini çekiyor.

Uzatmayayım, 2 adet mandalina, 2 mazı, 1 servi ve bir oya ağacımız var balkonda.Gelin duvakları, ortancalar, medineler gibi çiçeklerimiz de var ama bu yazının konusu ağaçlarımız

Tüm ağaçlarımızda dönem dönem sorunlar oluyor.Alt alta hepsini yazıp sorunlarından bahsedeceğim, hem önerileriniz olacaktır hem de türleri tam olarak öğrenmiş oluruz diye düşünüyorum, katkılarınız olursa çok sevinirim.

Mazılar ve servideki genel problem, iç kısımlarda şiddetli kuruma.Bol ışık alan dış kısımlar çok canlıyken, iç kısımları ve dışa değil de binaya bakan kısımlar kuruyor;

İlk mazı
-------------



Mazı cinsi tespit etmek için yaprak detayı


Sorunlu iç kısımlar


İkinci mazı
-----------------



Mazı cinsi tespit etmek için yaprak detayı


Bu ağaç yeni geldiğinden bunda bir sorun yok şimdilik


Servi
----------------------------


Mazı cinsi tespit etmek için yaprak detayı


Sorunlu iç kısımlar


Oya
--------------------------


Oya ağacı ilkbahara hep çok iyi başlıyor, hızla dal ve yaprak büyütüyor.1 ay kadar sonra çiçek açma döneminden hemen önce yapraklarında şiddetli bir mantar başlıyor.Önce yapraklarda yapışkan bir nemli yüzey oluşuyor, sonra da bembeyaz mantara(?) kesiyor.Sonra da tüm yapraklar yavaş yavaş ölüyor.

Bu senenin sorunlu yapraklarına örnekler aşağıda;





Mandalinalarda düzenli olarak yaprak biti, galeri güvesi gibi zararlılar oluyor, onların ilaçlarını babamların bahçesinden takip ettiğimden biliyorum, pek sorun olmuyor.


http://www.mehmetsaygin.com/linkver/mandalina2.jpg


Özellikle öğrenmek istediğim bir diğer konuda bu iğne yapraklıların beslenmesi.
Diğer bitkilerim için yayladan getirdiğim doğal gübre, kontrollü şeker gübresi ve hazır ambalajlarda satılan ek besinleri kullanıyorum ancak iğne yapraklılar için hiç ek besin, gübre kullanmıyorum, ne kullanacağımı bilmiyorum.Büyük saksılar olmasına rağmen,o ağaçların güçsüzlüğüne bir neden olarak bunu görüyorum.3-4 senedir aynı toprakta yaşıyorlar, mutlaka ek besin gerekiyor sanıyorum.

Önerileriniz olursa ne ala, yoksa en azından ağaçlarımı sizlerle paylaşmış olurum

Selamlar

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön