Konu: Bal
View Single Post
Eski 06-08-2008, 16:01   #9
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
ANZER BALININ FİYATI BELİRLENDİ

Rize Valisi Kasım Esen, Anzer balının dünyaca tanındığını ifade ederek, “Bu bölgedeki çiçekler ve doğa, Anzer balının kıymetini arttırıyor” dedi.

Rize'nin dünyaca ünlü Anzer balının bu yılki fiyatı, düzenlenen festivalde açıklandı.

Anzer balının kilosunun 480 YTL'den satılacağının açıklandığı festivalde, açık artırmaya çıkarılan 1 kilo bal 3 bin YTL'ye alıcı buldu.

Kısıtlı miktarda üretilen Anzer balından almak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kooperatife başvuruda bulunduğu belirtildi.

Rize'nin İkizdere İlçesi'ndeki ünlü Anzer Yaylası '5'inci Anzer, Bal ve Turizm Festivali'ne ev sahipliği yaptı.

2 bin 200 rakımlı yaylada gerçekleştirilen festivale Vali Kasım Esen, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır ile çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Festivalde Vali Kasım Esen'in anonslarıyla el ele tutuşan vatandaşlar sevgi halkası oluşturdu.

Festivalde dünyaca meşhur Anzer balının satış fiyatı da açıklandı.
Geçen yıl 450 YTL'den satışa sunulan Anzer balının bu yılki satış fiyatı ortalama yüzde 7 artışla 480 YTL olarak belirlendi.

Fiyatı açıklayan Vali Kasım Esen, "Bütün çiçekler güzeldir. Biz sizi el ele tutuşturarak sevgi halkası oluşturduk. Dünya çiçekler gibi güzel olsun diye bunu yaptık. Dünyaca ünlü ve en güzel çiçeklerden üretilen bu balın bu yılki satış fiyatı 480 YTL'dir" dedi.

Anzer Bal Kooperatifi Başkanı Şükrü Çakır ise konuşmasında, geçen yıl Anzer balının fiyatının 450 YTL olduğunu hatırlatarak, devlet memuruna ve işçiye yüzde 6–7 zam yapılınca, kendilerinin de bu yıl zammı düşük yaptıklarını vurguladı. Çakır, balın rekoltesinin bu yıl yüksek olmasını beklediklerini de kaydetti.

Festivalde 480 YTL başlangıç fiyatıyla açık artırmayla satışa çıkarılan 1 kilo Anzer balını ise, işadamı Hızır Murtezaoğlu 3 bin YTL'ye satın aldı. Festival, yöre sanatçılarının şarkı ve türküleri ve halk oyunları ile devam etti.

ÖNCELİK DEVLET BÜYÜKLERİNE

Sınırlı miktarda üretilen Anzer balından alabilmek için şimdiden çok sayıda kişi Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdüllah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da yer aldığı belirtildi. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, “Her yıl devlet büyüklerimiz bizden bal sipariş ediyor. Bu yıl yine onların siparişlerini öncelikle karşılayacağız” diye konuştu.



ANZER BALI

İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı yayla köyü olan Ballıköy'de yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor.

Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 100 ila 200 kilo arasında Anzer balı elde ediliyor..

Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer balı, özel arılar tarafından özel çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor.

Yayla, kendine özgü 35 çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor

http://www.rizedeyiz.com/modules.php...ticle&sid=8471

http://balpetek08.blogspot.com/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön