View Single Post
Eski 31-07-2008, 11:04   #11
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Denetim azami olmalı ve bu denetime halk katılmalı.

Merhaba,

Sn Mehmet Ali Aşık.

Özelleştirilmesine her karşı çıktığımız kurum verimli olmadı. Ama Ormanlarımızın durumu sahiden kötü. Bir düşünün devlet size 5000 adet ağacı verse ve bakımından siz sorumlu olsanız o Ağaçlara kimse bir zarar verebilir mi? İşte benim demek istediğim bu. Özelleştirelim derken yabancılara kayıtsız şartsız teslim edelim demiyorum.

Ben Edremit Körfezi, Kazdağları ve Karadenizin Ormanlarını dolaştım. Karadenizdekileri zaten vatandaş ve bol yağmur koruyor. Ama Egedekiler için aynı şeyleri söyleyemem. Sadece Kozak Yaylalarındaki Fıstık Çamları bakımlı, Onları da sahipleri koruyor. Bir de Yenice Ormanlarının bir bölümü bakımlı.

Çanakkale, Bayramiç, Çan, Biga tarafındaki Ormanlar kendi başlarına bırakılmış, adeta yok edilecekleri günü beklemekteler. Zaten bakımsızlıktan ve keçi zararlarından bitap düşmüşler. Dalları takınındaki ağaçların gelişmesine izin vermiyor. Kardan dolayı yıkılanlar yanlarındaki ağaçları yaralıyor. Orman idaresi ise uyuyor. . .

Dikkat ederseniz daha dün çok kötü bir yangın başladı ve hala söndürülebilmiş değil. Çanakkalenin en mutena sayfiye yerine yakın bir yerde. Güzelyalı nın bitişiği. Eğer orası özel orman olsaydı. Mesela bana verilmiş olsaydı ağaçların altını temizler yangına sebep olabilecek birşey bırakmazdım. Veya ormana zarar verebilecek diğer olumsuzlukları bertaraf edebilecek yeni yöntemler araştırıp uygulardım. Çanakkale savaşının siperleri ve tabyaları yanıyor. Önlem sıfır . . ?

Birçok yangın insan kusuru ve ihmal ile başlıyor. Gerisi malum. Herşeye rağmen akıllı bir paylaşımla belli insanlara zimmetlemek suretiyle ormanlarımız daha güvende olabilir. Mesela Orman idaresinin umurunda olmayan çareleri ben bizzat araştırıyorum. Orman idaresinin aldığı önlem ise köylüye eziyet edip onu ağaca ve ormana düşman etmenin ötesine geçemiyor.

Ağaç ve Ormanı severek ve sevdirerek koruyabiliriz. Yargıtay kararları ormanı koruyamaz. Köylü ilk fırsatta orman idaresinin kendisine yaptığını savunmasız ağaçlardan çıkarıyor.

Ormanlarımızın azalmasına sebep yanlış politikalardır. 1936 dan beri bu politikaların işe yaramadığını hala anlayamadık. İşte ormanlarımız bu yüzden sahipsiz ve yok olma sınırındalar.

Geçen yıl açılmış bir orman yolunun hesabını bir sene sonra araştırmaya başlayan ormancı ormanı ne kadar koruyabilir ve sahip çıkabilir. Bu hafta Altınolukta ben bunu yaşadım.

Vatandaşın biri geçen sene zeytinliğine yol açarken 4 ağaç devirmiş. Orman idaresi birkaç gün önce kimin yapmış olabileceğini gelip bana sordu.

Mesela zeytinliğine gitmek için gizlice yol açmak yerine insanlar orman idaresine gidip ben yol istiyorum dediğinde Orman idaresi ağaçlara zarar vermeyecek sekilde yol açsa, zaten ağaçlara verilecek zarar ortadan kalkar. Bütün mesele bunu düşünebilmekte ama malesef orman idaresi hala işi yasaklar ve tehditler ile götürmeye çalışıyor. Bu sadece bir örnek.

Ben hala belli Ormanların vatandaş tarafından daha iyi sahiplenilip korunacağına inanıyorum. Ormanı bekçi değil sevgi korur kanaatindeyim. Hiç bir bekçi ağacı benden iyi koruyamaz. Gerekirse altında yatarım yinede yaktırmam.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön