View Single Post
Eski 31-07-2008, 00:02   #1
quercuslover
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Gonocytisus dirmilensis

Gonocytisus dirmilensis (Endemik)
Fabbaceae / Baklagiller

Bu tür bilim dünyasına 29 yıl önce Huber-Morath tarafından tanıtılmıştır.Doğu Akdeniz elementidir.Çok yıllık, dik, çalımsı bir bitki olup, boyu 1,5 metreye kadar çıkabilmektedir.Yaprakları bileşik sapsız ve üç yaprakçıklıdır.Yapraklarının eni 2-7 mm, boyu 15-40 mm arasında değişmektedir.Yaprakçıkları elips şeklindedir.

Çiçekleri kelebek biçiminde olup, uç kısımda salkım şeklindedir. Çiçek rengi altın sarısı, çiçek boyu 10-11 mm dir.Çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz ayıdır.Bu tür Güneybatı Anadoluya özgüdür ve endemiktir.Burdurun Altınyayla (Dirmi) ilçesi çevresinde bulunmaktadır.

Karaçam ormanı altında ve açıklarda 1000 m'nin üzerindeki rakımlarda bulunmaktadır. Orman altında daha küçük ,orman çalılılarında daha gelişmiş olarak görülür.Beraberinde bulunan bazı bitki türleri şunlardır : Quercus Cerris, cerris berberiscrataegina, astragalus schizopterus.

Bu türün popülasyonları çok lokaldir.Tehlike altında değildir.Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılabilir.G.Dirmilensis diğer bir tür G.Angulatus la yakın akrabadır.Çiçeklerin 10-11 mm oluşu ve yaprakların daha dar oluşu ile G.Angulatus'dan ayrılmaktadır.G Angulatus 0-1000 m arası yüksekliklerde , G.Dirmilensis ise 1000 m nin üzerindeki yüksekliklerde yaşamaktadır.

Malesef resmini bulamadım ama bulur bulmaz buraya ekleyeceğim.

Kaynak : Bilim ve Teknik dergisi 1995 Nisan sayısı.

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön