View Single Post
Eski 30-07-2008, 23:44   #9
Mehmet Ali Aşık
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın söylemiş olduğu "Ormanlar devlet elinde iyi işletilemiyor bunun için ormanların özel sektöre açılmalıyız" sözlerine sert çıktı.

Küçükaydın ormanların devlet sektöründen çıkıp özel şirketlere verilmesi ile birlikte Türkiye'nin ekolojik sisteminin bozulacağını ifade etti. Küçükaydın: "Maliye Bakanımızın bu sözleri söylemesi Orman Mühendislerini üzmüştür. Bakanımız bu sözü söylemeden önce bizlerden fikir alması lazımdı. En azından Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan bu konu ile ilgili bilgiler alması gerekirdi.

Türkiye'nin şartları çok farklı. Türkiye'de ormanların %99'u devlete ait. Maliye Bakanımızın örnek gösterdiği ülkelerle bizim şartlarımız çok farklı. Çünkü Avrupa'ya baktığınızda ormanlar tahrip edilmeden kullanılmaktadır. Bizde ise ormanlar az olması ile birlikte tahrip edilerek kullanılmaktadır.

Genel ormanların kurulması özel sektörün orman sahibi olması gayet güzel şeyler ama doğal olarak yetişmiş ormanlarımızı ve orman parklarını 30-40 yıl özel şirketlere vererek işletilmesi demek insanlığın geleceğine ipotek koymak demektir.

Özel şirketlerde önemli olan karlılıktır ancak ormanları ticari bir varlık olarak algılanmamalı. Ormanlarımız ülkenin nefesidir. Ormanlarımızı özel sektöre verilmesi ile birlikte ülkemiz çölleşmeye doğru gidebilir.

Tarihe baktığınızda ormanların özel şirketlerin işletmesinde kara bir leke olarak görülmüştür. Çünkü özel şirketler ormanlardan para kazanmak için bir takım çalışmalar yapacak ve bunun sonucunda doğaya zarar verecektir. Ormanların mutlaka uzman mühendisleri tarafından devlet eliyle işletilmesi lazımdır. Onun için Maliye Bakanımız almış olduğu bu karardan bir an önce vazgeçmelidir" dedi

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön