Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 21-07-2008, 21:32   #77
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Sayın Halil Hadim ;

Merhaba Arıcı Arkadaşlar ve Sayın Halil Hadim :
Sayın Halil Bey tam olarak ne sorduğunuzu anlamadım ancak anladığım kadarıyla cevaplayayım.
Başlangıçta 3 kovan 10 ar çıtalı arım vardı.Bu arılardan 2 tanesine üstlük attım 1 tanesini de arının sönme pahasında takviye arı olarak kullandım.
Bu tek taklı arıdan yaklaşık her hafta 1-2 yapalı yavru gözlü arı alarak diğer kuvvetli kovanlara arısız naklettim.Böylece üstlük atılı kovanlarım 20 şer çıtalı ve ballık kısmı 3/4 ü ballı 1/4 üde değişik dönemlerde yavrulu halde kaldı.Arıları ve arıcılığı bu sene için uygulama yılı kabul ederek her türlü deneyimsel, bilimsel ve kitabi bilgileri uyguluyorum.Risk her zaman var elbette.Anlatımınızdan tam olarak ne sorduğunuzu çıkartamadım.Gelişmeleri sizinle beraber izleyebiliriz.
Özelimden adres ve telefonlarımı vereyim.Buyrun 8-9-10 Ağustos'ta misafirim olun.Gördüklerinizi siz sitede resimli şekilde anlatın.
Çok bal almaktan kastınızı tam anlamadım ancak benim beklentim 1.günlük yumurta olan tek bir çıta koyduğum ballıklı arılarım şu an 13 ve 15 çıtadalar diğer ayırdığım ana arılı kovanlar ise çok özel bir alandalar.
Beklentim ana arısız kalan kovanlarımdaki bütün yavru arılar çıkacak ve bal olacak kovan mevcudu çok düşecek ve rahatlıkla hasat yapacağım.
Bu gün kontrolde çok sayıda ana memesi vardı.Her iki kovanda 15-16 civarında ana arı memesi gördüm.Yaklaşık 16 günde yeni ana arı çıkacak 5 gün dinlenecek çiftleşecek ve yeni yumurta yapacağı zamana kadar yeni yumurta ve yavru olmayacağından ve işçi arıların çoğu öleceğinden geriye kalan değişik dönemdeki günlük yumurta , kapalı gözlü yavru **** kovan içindeki arıların sayesinde kovanın sönmeyeceğini tahmin ediyorum.
Böldüğüm ana arılı kovanlardan bal hasadı beklentim yok.Çok güzel bir yerdeler ve kendilerini toplayacağını düşünüyorum.
Sizi ilçeme davet ediyorum.Buyrun gelin.Gelişmeleri beraberce görelim.Belki sizce yanlış yaptığımı düşündüğünüz nokta varsa görüşünüzü açıklayabilirsiniz.
İki ballıklı kovanda şu an yaklaşık 20 şer kilo bal olduğunu düşünüyorum.Tamamlar mı , yer mi , kovan söner mi ? Gelişmeyi görmek istiyorum.Bu iki kovana döllenmiş ana arı ve ana arı ızgarasıda verebilirdim ancak ben ana arı üretimini görmek istedim.
Şu an için 5 kovan arım var.3 ünde ana arı var.6-7-10 çıtadalar.Bu arılardan bal beklentim yok.Kendilerine yetesi balları yaparlarsa yeter.
Diğer iki ballıklı ana arısız kovanımdan ise yaklaşık 40-50 kilo bal hasadı yapacağımı düşünüyorum ancak kovan söner mi? ana arı çıkar mı? arı kendini toparlar mı? gibi konuları hep beraber izleyebiliriz.
Beklentilerim çok bal alma beklentisi değil ? Arılarımdaki uyguladığım çalışma sisteminin sonuçları !
Sizin sorunuzun cevabı bu iki kovan arı sönerse 50 kilo bal hasadı yaşarsa 50-32=18 kilo bal hasadı.
Benim görüşüm arıcılık araba sürmeye çok benziyor.Şartlar ve kovan size yapacağınızı söylüyor.Değişik bölgelerden arıcı arkadaşlarım var.Hepsinin kendilerince doğruları var.Ben kendi sentezlerimi ve düşüncelerimi uyguluyorum.
Bu yıl onlarca gezginci profesyonel arıcı , sabit arıcılarla uygulamalarım ve sohbetlerim oldu.
Sevgi ve Saygılarımla


Düzenleyen Turkavianvet : 21-07-2008 saat 23:32
Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön