View Single Post
Eski 09-07-2008, 12:55   #108
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Aslinda ben bu tartismaya herkesi bekliyordum. Sadece dort kisi katilmis oysa bonsai ile yakindan uzaktan ilgilenen tum arkadaslar katilmaliydi. Umarim bu asamada tartismaya katilirlar.

Sayin Cucenar, Supurge tarzi denmesinin daha uygun olacagini dusunurken,
Sayin Sabah ve Uzman16, Buket tarzini( mutlaka forum ve tarzi da tartismamiz gerekiyor) uygun goruyor. Vyssera ise ise supurge tarzini uygun gorse de gonlu Buket tarzindan yana gibime geldi

Sayin sabaha katiliyorum Turkce terim ararken Ingilizce veya Japoncadan birebir cevrmemiz gerekmiyor yani o dillerdeki terimlerden bagimsiz olarak da dusunmemiz gerekiyor. Yalniz bazi terimler var ki o bonsai terimlerini turkceye cevirdikmi turkcedeki yerine de oturuyor. Ornegin yine bonsai terimlerinden olan SELALE tarzini ingilizceden turkceye cevirdik ve ne guzel yerine oturdu(bence oturdu) Supurge yerine, kimimizin Buket terimini kullanmak istemesini de anliyabiliyorum. Belki buket kulaga daha hos gelebilir, ustelik renga renk ve ve hep guzel gunleri animsatiyor. Diger taraftan supurge temizlikte kullanilan bir arac ve bonsaideki tarza bu supurge terimini uygun gormememizin sebebi de Dusuncelerdeki supurgenin Bonsaideki veya dogadaki tarza benzememesi.
Sanirim yanlis bir anlasilma vardir. Sizlerin cali supurgesi diye bildiginiz sari yassi supurgeden,(veya eletrikli supurgeden) farkli bir supurgeden esinlenerek o tarza supurge tarzi denmistir.

Benzer supurgeden Kibrisin kirsal kesimlerinde de Yapiliyordu(simdi o supurgeler yapilip kullaniliyormu bilmiyorum. Belki Mehmet Salih Gurkan bey gorurse bir fotografini buraya ekler.) Dogadan sokulen cali ve ya Tulumbe(Tymus capitatus) bir degnek ucuna baglanip supurge yapiliyor. Asagida aklimda kaldiginca resmini cizmeye calistim supurge tarzi hakkinda size bilgi verir diye.

Name:  Cali supurge.jpg
Views: 1946
Size:  19.7 KB

Simdi bir demet veya bir buket cicegi hayal edin hangisi Hokidachi'yi(supurge tarzini) cagristiriyor.

Bu tarz genelde yapraklarini doken agaclardan yapiliyor ve yine genel olarak yapraklarini doktugu zaman sergileniyor, dallardaki guzelligi gostermek icin. Zaten dogada da yapraklarini doken agaclardan bu tarza benzeyenleri gorebilirsiniz. Bir govde ve uzerinde ciplak dallar.

Buket dendimi benim aklima hemen renk renk ciceklerden yapilmis bir demet guzellik geliyor Oysa dogadaki veya saksidaki agaclarda o renklilik yerine ben daha durgun bir guzellik goruyorum o agaclar yapraklarini dokmedigi zamanlarda bile hic bir zaman buketler gibi renkli ve cicek olmadilar. Resimdeki yukariya cevrilmis supurge gibi buyumus agaclar oldular hep.

Hepinizin onlarca Hokidachi(supurge tarzi) bonsaisi olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön