Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 27-06-2008, 08:53   #31
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Yükelti sıcaklığı düşüren bir etkendir. Şöyleki deniz seviyesi 0 -1 metre kabul edilir. Yukarı doğru çıkıldıkça her 200 metrede bir derece sıcaklık azalır. Örneğin deniz seviyesindeki İzmir'de sıcaklık 35 derece iken 1,000 metre rakımlı bir yerde sıcaklık 30 derece olacaktır. Bu nedenle ilkbahardan sonra arıcılar daha yüksek yerleri tercih ederler. Rakımı yüksek yerlerde; özellikle yaylalarda her çeşit çiçek Temmuz Ağustos aylarında bile bulunur. 1997 yılının 30 Ağustos günü bir rehber arkadaşımla Kaçkar Dağlarının eteklerine çıkmıştık. Çiğdemlerin daha yeni açmış olduğunu hayretle gördük.

Tam bir flora haritası izleyen arıcı olduğunu tahmin etmiyorum. Genelde arıcılar yükselti olayını takip ediyorlar.

Arıcılıkta bir diğer önemli konuda: Kovanlarınızın üzerinde, etrafında ve yakınında yüksek gerilim hattı olmamasına dikkat edin. Yüksek gerilim hattından arılar çok rahatsız oluyor; hatta kovanları söndürebileceği bile söyleniyor.

Bir diğer konu ise: Bizim buradaki arıcılar özellikle dikkat ediyorlar, pek çok arıcının kovanlarını görme fırsatı buldum ancak bir tek istisnaya raslayabildim. Kovanların arıların çıkıp girdikleri kapıları güneye bakmalıdır.

Halilhadım Beyin de belirttiği gibi gölgeliğin- sundurmanın kovanlar için yararı çoktur.

2 hafta kadar önce babamla ziyaret ettiğimiz Muğla / Yatağanlı bir gezginci arıcı: " Pek çok kovanının söndüğünü, bir profesöre inceletmesine karşın hala nedenini bulamadığını." söyledi. Ben cep telefonu dalgalarından kuşkulanıyorum. Ayrıca bu aralar bizim burada voroa salgınıda had düzeyde.

Saygılar...

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön