Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 24-06-2008, 12:00   #24
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Açıkçası balkonda arıcılık yapsam ve en küçük kovan ölçüsü olarak ne önerirsiniz? (balkonda arıcılık olur mu demeyin neticede arılar olmadan tüm Dünyadaki hayatın 4 sene içinde biteceği belirtildi
Babam yıllardır bizim evin damında arıcılık yapıyor. Öncelikle kovanların rüzgar almasını engellemek amacıyla sac ve tahtadan paravanlar yaptı. Beton zeminin kovanları olumsuz etkilememesi için köpük ve tahadan petek altlıkları yaptı. Yetmedi Karadeniz'den çocukluğunun geçtiği köyden iki tane cevizden oyma karakovan getirdi. Babamın amacı bal almak değil; zaman geçirmek bu nedenle işi tam anlamıyla bilimsel yapmıyor. Yinede bir miktar bal alabiliyor.

Ben zaman zaman babama yardım ediyorum. Babamdan gördüğüm bazı olumlu ve olumsuz uygulamaları yazayım.

* Bir kovanı kullanmadan önce mutlaka pürmüz taktığı bir piknik tüpüyle dezenfekte ediyor. Kullanılan kovanları 2 yılda bir pürmüzlediği başka bir kovana aktarıyor.

* Kovanların 5- 10 metre ilerisine petrol varili içine diktiği asmayı yerleştirdi ki çıkan oğulların % 90 ı bu asmaya konuyor.

* Damda ( şehir içinde) arıcılık yapıldığı için arıların deterjanlı; ilaçlı su almalarını engellemek amacıyla tepsi benzeri kapların içine çakıl taşları koyarak suluk olarak kullanıyor.Bu sulukların ve içindeki çakılların 10-15 günde bir temizlenmesi gerekiyor.

* Ve en önemlisi: mahalle sakinlerinin rahatsız olmaması için sakin arı cinslerini tercih ediyor. Zaman zaman sakin arı anası alarak kovanları ıslah ediyor. Mahalleli şikayet vs etmesin diye bal alırken mutlaka mahallelinin göz payı veriliyor.

* Zaman zaman arılara cam şeker veriyor ki ben bunu bir türlü anlayabilmiş değilim. Arı kursu gören arkadaşlar bu şekerin arıların dişlerini mahfettiğini söylüyorlar.

Arılar için bizim burada: çalı-iğde, kekik, keven ve sebze fideleri ve akasya en önemli bitkilerdir. Bu arada bir arakadaşımın önerisiyle arıların nektar temin etmesi amacıyla Şeker Akçaağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu akçaağaç; pekmez benzeri bir şerbet salgılıyor.

Herkese saygılar...

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön