Konu: Yılan
View Single Post
Eski 07-06-2008, 20:18   #78
montivipera
herpetolog
 
montivipera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Montivipera xanthina

Merhabalar,

İzmir'de Montivipera xanthina, Şeritli Engerek dediğimiz türü görme ihtimaliniz var, benim de tez konum zaten. Ancak tercih ettiği biyotoplar genellikle insandan uzak kayalık bölgelerdir. Bahçelerde de görülme ihtimali olabilir ama üreme alanı olarak bu tip yerleri seçeceklerini zannetmiyorum. Gene de gördüğünüz yılanların fotoğrafını çekme ihtimaliniz olursa, veya en azından renk-desen durumu hakkında bir şeyler söyleyebilirseniz daha sağlıklı bilgi verebilirim.

Engerekler gececi hayvanlardır, bu nedenle gün ortasında fazla dışarıda dolaşmazlar. Hareketleri ağırdır. Ekte M. xanthina'nın 2 tane fotoğrafını ekledim. Ayrıca başka bir fotoğrafını da sitemin giriş sayfasında görebilirsiniz. Siz yavru yılanlar görüyorsunuz diye ben de ergin olmayan bir birey ekledim. Erginlerinde de renk-desen durumu aynı ama. Fotoğraftan da görebileceğiniz gibi başın üçgen şekilli ve boynun ince olmasıyla ayırt edilebilir. Ayrıca kuyrukları birden incelmektedir. Ama bu bilgilerin zehirli yılanları ayırt etmede kesin olarak kullanılabilecek ayrımlar olmadığını hatırlatırım. Yardımcı olması için yazdım sadece.

İzmir'de bulunan yılanlardan, Şeritli Engerek dışında, sakınmanız gereken başka bir tür yok. Sadece "yarı zehirli" dediğimiz bazı türler var ama onların zehri de insan için tehlikeli değil zaten, besinlerini oluşturan kurbağa, balık vb. hayvanlar üzerinde etkili.

Saygılar,
Naşit İĞCİ

Eklenen Resimler
  
montivipera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön