View Single Post
Eski 06-06-2008, 18:33   #103
posetcay
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 5
Forumunuza yeni katıldım. Aslında daha inceleyemedim de. Sadece işim gereği ara ara yaptığım net araştırmalarında farkettim ki bazı havuzlarınızda kurbağa sorunlarınız olmuş. ben kurbağa yetiştiriciliği üzerine ihtisas yaptım.

Kurbağalarınız Rana ridibunda türüne çok benziyor. gerçi ele almadan anlaşılmaz. deri renkleri yaşadıkları ortamın rengine göre değiştiğinden dolayı dışarıdan bakınca anlaşılmıyor ama o büyük kurbağa bana o izlenimi verdi. Gerçi türünün bir önemi yok. kurbağalardan net olarak şöyle yaparsınız diye bir önerim olacaktı ama anladığım kadarıyla sizin gönlünüz onları öldürmeden uzaklaştırmaya yönelik.

kurbağalar bir gecede 5 ila 10 kilometre kadar yol alabildiklerinden bir havuza er geç geleceklerdir. sizlerin bitki havuzları yaptığı düşünülürse kurbağanın doğal yaşam ortamını aynen taklit ettiğinizden dolayı o ortamdan hiç öyle kolayca ayrılacaklar gibi değillerdir.
Dişi kurbağa 5000 ila 10000 arasında yumurta verir.(R. ridibunda) bunların doğada %10 döllenme oranıyla yumurtlarlar. ayrıca iribaş haline gelene kadar fitolankton ve bentozdaki çürümüş artıklar ile beslenen kurbağalarınız iribaş evresinden sonra başkalaşıma uğrayıp, kurbağacık haline geleceklerdir. Bu evrede ise elinizde %10 canlı kurbağa kalacaktır. Çünkü başkalaşım evresinde ölüm oranları doğada hayli yüksektir. (%90 civarında).
Bir fotonuzda iki kurbağa birbirleri üzerine çıkmış güneşleniyor gibi duruyordu. o pozisyona amplexus denir. Çiftleşme erkek kurbağanın dişi kurbayı karın bölgesinden sıkıca yakalaması ile başlar. Dişinin yumurtalarını cebren ve hile ile uygun ortama döktüren erkek kurbağa hızlıca yumurtaları döller. yumurtalar 16 C'de 3 günde ağız oluşur. bir hafta sonra besin kesesi bitmiş olarak su içerisinde gezerler. bu halde iken yavruların boyları 1 ila 3 mm arasındadır. yumurtalar için söylenebilecek bir söz daha var. her tatlı su canlısı gibi yumurtalar bir materyal üzerine yapışır ve suda batarlar. yumurtaların açılma evresinde bir çok yumurta suyun dibinde olacaktır. anaçlar yumurtalarını koruma refleksine sahiptir. bir çok dişi yumurtalarının yakınında su içerisinde bir hafta kadar bekler. yavrusu 1 .la 3 mm arasına geldiğinde ise anaç artık yavrularını korumaz.
vıraklama sadece erkek kurbalarda olur. dişilerde bazı türlerde hırıltı çıkarabilir ancak genel kural kurbağaların dişilerinde ses kesesi bulunmaz. dişiler ses çıkarmazlar. ö zellikle çiftleşme çağrısı için ses çıkarırlar. yetiştiricilik çiftliğinde edindiğim deneyimime göre 8 türlü ses var. Bu sesler türlere özgü. sesten tür tanımı yapabileceğine inanıyorum.

bu arada belirtelim ki kurbağaklarda çiftleşme sezonu nisan sonu mayıs başında başlar ve ekim ayının ortalarına kadar devam eder. ancak yoğuluklu olarak mayıs haziran aylarında üreme görülür. yani ses daima olacaktır.

kurbağa larvalarının düşmanları çoktur. Forumunuzda bir kaç kişi aslında sazan aryetesi lan japon **** koi balıklarından söz etmişsede bence sizelerin bitki havuzu yaptığı göz öüne alındığında astronot, tropeus gibi karnivor balıkları tercih etmesi daha doğru bir seçim olacaktır. Çünkü sazan balıkları herbivordur ve hem bitkisel hemde hayvansal ağırlıklı beslenirler. yinede balıklar için beslenmede en önemli öncelik protein kaynaklı beslenme olduğundan sazan balıklarıda işinizi göre bilir. Ama sazan balıklarının, nilüfer kemirdiklerini görmesemde belki diğer yumuşak ve sürgünü olan su bitkilerini kemirebilirler. aslında bitkileri doğrudan yemez balıklar. bitkiler üzerinde bulunan mikro böcekleri yerler arayada bitki serpiştirirler diyelim.

son not. kurbağaların 30 gr dan küçükleri kolay kolay ses çıkartmaz. çünkü ses keseleri var olsa bile üreme yaşına gelmediğinden dolayı ihtiyacı yoktur ses çıkartmaya. Ülkemizde yaşayan Tüm kurbağaları güvenle elleyebilirsiniz. siğil tehlikesi yoktur. tam ismini bilemiyorum ama siğil su içerisindeki bakterilerden kaynaklanıyor. siğil için çalıştığım yerdeki işçilerimden biri bir bitkinin sütünü siğilin üzerine düzenli sürerek bir haftada geçirmişti. sanırım doktorlarda ilaçları da vardır.

kurbağaların yavruları sivri sinek larvalarını, büyükleri ile küçük balık yavrularını, dana burnu gibi cüsseli böcekleri, kurtları solucanları, sinek ve sinek kurtlarısı severek tüketirler.

tüm kurbağarın düşmanları ise, köpekler, kediler, tilkiler, kunduz, fare, porsuk, kuşların tamamı bazı balıklar kurbağalar ile beslenebilirler.

not 2: kurbağalar kışın ölmez, hava sıcaklığı 10 C'nin altına indiğinde kış uykusuna yatarlar. toprağın içine gömülerek kışı burada geçirir. ara ara uyanarak beslenir ve tekrar uyku durumuna geçerler.

kurbağaları kontrollü bir şekilde havuzlarınızdan toplayabilirseniz başka bir su ya yakın yere götürünüz. taşıma için poset değilde çuval, patates soğan fileleri, **** bidon gibi bir malzeme kullanabilirsiniz. gündüz avlanacaksanız gün ışığının dik geldiği anlanda değil sabah saatlerinde **** akşam saatlerinde yapınız çok çok daha kolay olur. ani hareket etmeden elinizle yavaş yavaş toplayabiirsiniz.

toplu olarak öldürmek isterseniz, suya bakır sülfat (göz taşı) atabilirsiniz. litrede 10 mg olacak şekilde suya atarsanız olur. aynı şekilde kireç litreye 5 gr ila 10 gr kadar. kurbağalar bir çok pestisite duyarlı olup çok küçük miktardaki dozları onları öldürmeye kafidir. ancak vücutlarındaki su oranı yüksek olduğundan dolayı bayılma gözlenr gözlenmez toplanmaya başlaması sağlığınız ve göz zevkiniz açısından iyi olur. ancak yapay olarak oluşturduğunuz rortamda su canlıları beslemenizi ve kurbağa, balık, su bitkisi, ilişkisini yürütmenizi sağlık veririm.

karnivor balık türleri için aşağıdaki linkten renginden hoşlandığınız balıklardan etçil olanları seçiniz.
http://www.akvaryum.com
balık besleme konusunda ise ara ara yem atmanız dışında çok istekeri olmayacaktır. korkmayınız. akvaryumdaki su şartları ile balık havuzundaki su şartları açısından havuzu bulunan sizler balık yetiştiriciliği açısından daha şanslı ve başarılı bir yetiştiriciliğe daha yakın sınız. ayrıca suyu oksijenlendirmek, ph ayarlamak gibi işlere akvaryumcular kadar çok itina göstermeyeceksiniz. çünkü akvaryumların hacimleri çok sınırlıdır ve sistemde ki canlı yükü sizin havuzunuza göre çok fazladır.

posetcay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön