View Single Post
Eski 28-05-2006, 01:24   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Kudret Narı (Momordica charantia)

Kabakgillerden, bir otsu, sarılıcı bitkidir. Çok eski çağlardan beri bütün dünyada ampirik ilaçların yapımında kullanılmaktadır.Bitkinin bütün parçaları acıdır.

Tohumdan üretilir.Üretilmesi çok kolaydır. Tohumlar doğrudan yetiştirilecek yere toprağa ekilir.Tam güneş veya yarı gölge yerleri tercih eder.Zengin humuslu topraklardan hoşlanır.aşırı sudan zarar görür.

Name:  kudrenari.jpg
Views: 30164
Size:  58.4 KB




Yaprakları 5-7 lobludur, 10-12 cm uzunluğundadır.Sarı,1.5-2 cm çapında korolla tipi çiçeklidir.

Meyveleri uzun silindirik, üzeri girintili çıkıntılı, sivri uçludur.Sarıdan koyu turuncuya kadar değişen rengi vardır.

Tohumları 12-16 mm uzunluğunda ve siyahtır, ancak üzerinde kırmızı ,ince bir zar bulunur.

Doğal hayatta meyvelerini yiyen kuşlar ve diğer hayvanları tohumları dağıtmasıyla yayılır ve ürer.


Yurdumuzda özellikle mide ve cilt ülserleri için kullanılmakta ise de tıbbi bitki olarakçok geniş kullanım alanı vardır.

Kanser tedavisinde etkili olduğu yönünde bulgular vardır.MAP-30 ismiyle patent alan prostat tümörü tedavisinde kullanılan bir proteini bulunmaktdır.
Hodgkin tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik çalışmaların sürdüğü bildirilmektedir.

Bizde sadece meyvesi kullanılsa da bitkinin diğer parçaları da geleneksel tıpta kullanılmakta.

Brezilya halk tıbbında tümörler, yaralar, romatizma,malarya, vajinal rahatsızlıklar, inflamasyonlar,diabet, kolik,menstural problemler ve barsak parazitleri tedavisinde kullanılmakta. Bütün bitkiden faydalanılmaktadır.

Bitkinin orjini Afrika’ dır. Güney Asya,Amazon,Peru, Nikaragua,Çin,Küba,Malezya, Haiti,galapagos adaları,Yeni Gine ampirik tıbbında da kullanılmaktadır.

Alkaloidler, charantin, charine, cryptoxanthin, cucurbitin, cucurbitacin, cucurbitanlar, cycloartenol, diosgenin, elaeostearik asit, erythrodiol, galacturonik asit, gentisik asit, goyaglykosidler, goyasaponinler guanylate cyclase inhibitorleri, gypsogenin, hydroxytryptamin, karounidiol, lanosterol, laurik asit, linolenik asit, momorcharasideler, momorcharinler, momordenol, momordisilin, momordisn, momordicinin, momordicosides, momordin, multiflorenol, myristik asit, nerolidol, oleanolik asit, oleik asit, oksalik asit, pentadecan, peptidler, petroselinik asit, polipeptitler, proteinler, ribosome-inactivating proteinleri, rosmarinik asit, rubixanthin, spinasterol, steroidal glycosides, stigmasta-diol, stigmasterol, taraxerol, trehalose, trypsin inhibitorleri, uracil, vacine, v-insulin, verbascoside, vicine, zeatin, zeatin riboside, zeaxanthin, ve zeinoxanthin hepsi kudret narında bulunmaktadır.

Bitkiden elde edilen droglar kapsüller şeklinde alternatif tıpta kullanılmaktadır.

Bunların genel kullanımı,
Diabet,kan yağları düşürme,mide rahatsızlıkları, özellikle ülser, gaz, şişkinlik, barsak parazitleri ve bakteriyel enfeksiyonları önleme üzerinedir.

Muzun iki katı potasyum içerir, A ve C vitaminlerince de zengindir.Besin olarak da kullanılır.Acı tadı ile makbul olduğu mutfaklar vardır (Örneğin, Surinam mutfağında favoriymiş,Hindistan'da da yeniliyormuş.)

Eklenen Resimler
 
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön