View Single Post
Eski 05-06-2008, 10:37   #49
petulya
Ağaç Dostu
 
petulya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 147
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi petulya Mesajı Göster
Merhaba,
Gövde yüksekliği yerden 1.5 m, çapı 9 cm ve yaklaşık 15 yıllık marginatayı, gövdesini keserek kısaltmak istiyorum. Gövdenin daha önceden kesildiği yerde 4 ayrı uzun ve artık çelimsizleşmiş rozet dalı var. Eğer gövdeyi budarsam bitki gövdesi odunsulaştığı için ölür mü? Ölmez ise budayacağım yerden sürgün verir mi? Sürgünlerin bir tane değilde 3-5 tane olması için ne yapılabilir? Budanan üst kısımdaki kalın gövdeyi tekrar toprağa diksem tutar mı?
Cesaretimi topladım, nisan ayında gövdeyi çelimsiz rozet dalların çıktığı yerin biraz altından dümdüz budadım. Geriye 1.5 m çubuk gövde kaldı. Budadığım yerin üzerine çürüme olmasın diye erimiş mum damlattım. Bir buçuk ay sonra kesilen yerin etrafında tomurcuklar oluşmaya başladı yani sürgün veriyor..

Demekki kalın gövdesi tomurcuk çıkarmaya engel değilmiş. rozet dallar büyüyüp çelimsizleştikte aynı şeyi yapmaya devam edeceğim buda sanırım gövdenin ağacımsı şekilde kalınlaşarak belkide bitkiyi daha değerli hale getirecektir.
Budamayı çok aşağıdan yapıp, kalın gövdeden çelik yapmaya cesaret edemedim. Tutacağından emin olmadığım için... ama sanırım Sitede Ali M. ALI nın tarif ettiği " air layering" havai köklendirme metodu başarılı ile uygulanabilir..

petulya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön