Konu: Yılan
View Single Post
Eski 02-06-2008, 21:16   #71
montivipera
herpetolog
 
montivipera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Kara Yılan (Dolicophis jugularis) Hakkında.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Merhabalar,
Yılan ile karşılaşmak olağanüstü bir olay. Bu hafta sonu tam gara öğlende (Bodrum'un yerlisi çok sıcak yaz günlerinin 13.00 ile 15.00 saatleri arasını anlatacak ise hep bu kelimeleri kullanır, çok güzel ifade ettiği için aşırı sıcağı, bende buraya aynen aldım bu kelimeleri) köyün kenar sokağında karşılaştım onunla..
Merhaba,
Gördüğünüz büyük olasılıkla Kara Yılan (Dolicophis jugularis [syn. Coluber jugularis])'dır. Sizin de belirttiğiniz gibi parlak siyah renklidirler ve boyları çok uzundur. Türkiye ve K. K. T. C.'de yayılış gösteren en uzun yılan türü budur. Boyları 2 m'yi aşabilir, yani 2 m'den fazla olmaz diye bir şey yok (Kıbrıs'tan 3 m'ye yaklaşan kayıtlar vardır.)

Gerçekten de bu yılan, çok büyük/uzun olması ve parlak siyah rengi sayesinde insanda bir hayranlık uyandırıyor (gerçi bende en fazla hayranlık uyandıranlar engerekler buraya tıklayarak sitemin giriş sayfasında çektiğim bir engerek fotoğrafını görebilirsiniz). Ancak hemen belirteyim ki Kara Yılan'lar çok sinirli hayvanlardır. Eğer tutmaya çalışırsanız hemen ısıracaktır. Zehirli değildir ancak gene de ısırmaması iyi olur (ağzında bulunabilecek bakteri, protozoon vb. organizmalardan kaynaklanabilecek ikincil enfeksiyonlardan sakınmak için).

Bu tür hakkında söyleyebileceğim ilginç bir durum da, tür içi kanibalizmin görülebilmesidir. Yani Kara Yılan türleri birbirlerini yiyebilirler (genç bireylerde de bu davranış gözlenmiştir).

Umarım çekme fırsatı bulabilirsiniz ve bizimle paylaşırsınız.

Sağlıcakla
Naşit İĞCİ

montivipera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön