View Single Post
Eski 30-05-2008, 12:05   #26
Acemiwebci
Yeni Üye
 
Acemiwebci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27
Arkadaşlar,
aranızda yeniyim. Doğal ürün yetiştirmek istiyorum. Pazardan, marketten alınan tohum, fide, saksılı sebze v.s. istemiyorum. Haklarında çok şeyler duyuyorum. Genetiği bozuk, verimsiz v.s. gibi.
Ben çocukken annemler bahçede çekirdekten domates, biber, fasülye filan yetiştirirler; bizlerde aralarında dolaşıp çiğ yenilecekleri hemen orada taze taze tüketirdik. O zamanların domatesinin, cacığının, fasülyesinin kokusu, lezzeti şu an çarşı pazardan aldığımız ürünlerin hiç birinde yok ! Hatta saman mı yiyoruz, yoksa onlar mı bizi yiyor anlamıyorum.
İşte bu yüzden 2 ay kadar önce 7 katlı binanın en üst katındaki küçük balkonumda DOĞAL sebze meyve yetiştirmeye karar verdim. İlk olarak eşimin geçen sene kuruttuğu çeri domates çekirdekleriyle başladım. Küçük bir saksıda 6 fide elde ettik. Domatesler 10 cm kadar boya erişince, 2,5 litrelik pet meşrubat şişelerinden yaptığım saksılara bu fideleri diktim. Saksılara ziyaret için gittiğim İzmit'in Kullar köyündeki bol gübreli kara toprağını koydum. Biri hariç diğer 5 domates fidesi yeni toprağını çok sevdi ve neredeyse 30-40 cm boya erişti, gövedeleri kalınlaştı, bolca dal ve yaprak verdi, neredeyse minik bir orman oldu ama hala meyve yok ! Minik, kırmızı, dolgun domatesler ortada yok !
Bunu üzerine araştırmaya başladım. Ve malesef bazı kötü bilgiler edindim. Ne derece doğru, ne derece yanlış bilmiyorum. Piyasada satılan, köylülere verilen tohumlar, fideler özel üretim genetik olarak üremeleri bozulmuş ürünlermiş. Yani ucubeymiş. Dünyada bir tane ana firma varmış. Dünyadaki hemen her ülkeye ve çiftçiye, küçük büyük hemen tüm üreticiye bu firmanın ürünleri veriliyormuş. Bu firma da satışı sürekli kılabilmek için böyle bir yöntem uyguluyormuş. İlk sene çok iyi ürün alınıyormuş. İkinci sene verim düşüyor ve 3. sene sonra da sadece dal ve yaprak kalıyormuş.
Şimdi ne derece doğru olduğunu bilmediğim bu konu yüzünden eskiden yetiştirip tükettiğimiz doğal sebzelerin doğal tohumlarını arıyorum.

Acemiwebci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön