View Single Post
Eski 29-05-2008, 08:00   #3
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Ayısavar

Name:  1asds.jpg
Views: 4910
Size:  35.8 KB

AYISAVAR


Kovanlara dadanan ayıların verdiği zararlardan kurtulmak isteyen köylüler, ilginç yöntemlere başvuruyor.

Son yıllarda avlanma yasağı nedeniyle sayıları hızla artan ayılardan en fazla zararı, Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde arıcılıkla uğraşan arıcılar görüyor. Ayıların arı kovanlarını parçalayarak içerisindeki balı yemesi bir kovan arının zayiatına neden oluyor. Ayı öldürmenin cezasının 15 bin YTL olması ise arıcıların ayıları kovanlardan uzak tutmak için çeşitli yöntemler geliştirmesine sebep oluyor.

Gümüşhane'nin Torul İlçesi'ne bağlı Güzeloluk köyünden Mürsel Pir, mutfak tüpüyle kurduğu düzenekle ayıların arılarına yaklaşmasını engellemeye çalışıyor. Piknik tüpüyle çalışan "ayısavar" 5 dakikada bir silah sesi gibi gür bir ses çıkararak ayıların arı kovanlarına yaklaşmasını engelliyor. Sistemi 130 YTL'ye kurduğunu söyleyen arıcı Mürsel Pir, "Malzemeleri Tirebolu İlçesi'nden aldım. Zor gibi görünse de çok basit bir sistem. Tüpten, mekanizmaya normal mutfak tüpü borusuyla gaz veriliyor. Alt kısımda bulunan küçük bir depo var.

Burası gazla dolduğunda manyotalı sistem harekete geçiyor ve ateşliyor. Çıkan ateşle birlikte gazın dolu olduğu bölüm aniden alev alıyor ve çelik boru içerisinde patlıyor. Normal bir silah sesinden daha da güçlü bir ses çıkıyor. Ayılar silah atılıyor korkusuyla arılarımıza yaklaşamıyor" dedi.

Sistemi akşamın alaca karalığından sabahın erken saatlerine kadar çalıştırdığını söyleyen Pir, "Bir piknik tüpü bin 600 atış yapıyor. Sanayi tüpü kullansak bir dönem bize yeterli oluyor ama sanayi tüpünü taşıma zorluğu var bu nedenle piknik tüpü kullanıyoruz" diye konuştu.
Ayısavarı arıların bulunduğu alandan 500 metre uzağa kurduğunu da belirten Pir, "Sistem arıların hemen yanında olsa her 5 dakikada bir yapılan ateşleme arıları rahatsız ediyor ve uyumalarını engelliyor" şeklinde konuştu.

Arıcı Mürsel Pir, ayıları korkutmak için ayrıca maskeli insan maketini arıların bulunduğu alan içerisine yerleştirdiğini de sözlerine ekledi.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...er_152190.aspx

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön