View Single Post
Eski 21-05-2008, 13:21   #68
patryn
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 17
Merhabalar, bende tatili kara kara düşünüyorum. Kendimce basit bir sistem geliştiriyorum. Bu konuda akvaryum ekipmanları bize yardımcı olabilir, damlama sistemi kullanacağım için çok su tahliyesine gerek yok. Hem dayanıklı malzeme hemde her yıl kullanılabilir. Tüm bitkilerimi bir balkona topladıktan sonra bu sistemi dolaştıracağım.

Öncelikle mahalle pazarlarından **** züccaciyeden alınacak altı musluklu bidonlar su tankımız olaur. Geçen yaz su sıkıntısı olduğunda çok sayıda üretilmişti. 15- 20 litrelik bir musluklu bidon yeter sanırım, tabi bu saksı ve bitki durumumuza göre değişir.

Herhangi bir akvaryumcudan alınacak hava hortumu ile suyu tankımızdan alabiliriz. Ben toptan 25 m lik silikon hortum (9.5YTL) aldım.

Musluk ucuna kısa bir parça hortum ekledikten sonra 4'lü dağıtıcıyı (5YTL) takabiliriz. Artık 4 yollu bir ağımız oldu.

Bu 4 yolun uclarına istediğimiz uzunlukta hortumları takabiliriz. Her hortumu saksı sıralarından geçirirken iki yollu vana (10 adet 1,5YTL) ile damla sıklığını ayarlayarak saksı toprağına su alabiliriz. Hortum parçaları arasına bu vanalardan yerleştirilir. bahçelerdeki seri bağlı sistemler gibi. En son hortum sonuna ileride uzatmak istersek ek yapabilmek için tekli kapatma vanaları (10 adet 1,5YTL) takarız.

Tatile çıkmadan denemelerinizi yapıp musluklardan akacak damla sıklığını belirleyin. Uzun süreli tatil planlıyorsanız bir komşunuz haftada bir bidonu doldursa yeterli sanırım.

Ortalama maliyeti 20-30 YTL arasında duruma göre değişebilir. Maliyet biraz fazla olabilir ama bir kerelik masraf ederek yıllarca kullanacağınız bir sulama sisteminiz olur. Benim bitkilerim için buna değer diye düşünüyorum.

Eklenen Resimler
    
patryn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön