View Single Post
Eski 20-05-2008, 23:28   #75
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Gül Şurubu

Bakın işte gül zehirlenmesi diye bir şey duydunuz mu? Tabi Müjgan hanım genetik bir sorun olarak eksik ya da yetersiz bir enzimden söz etmezse...

Efendim şimdi Gül reçeli, Gül şurubu ve Gül şerbeti zamanı...
Isparta güllerinin zamanı geçti geçiyor... Elinizi çabuk tutun...
Daha kokulu oldukları için sabah erkenden toplamak gerekiyormuş ama ben gece yarısı topladım... Kokuları gerçekten baskındı. Yedi sekiz olgunlaşmış güllerden topladım. Yaprakların dipteki beyaz kısımları kestim. (Bir gülün yapraklarını parmak uçlarınızla toptan alıp, dağıtmadan kesiverin. Yoksa tek tek aklı olan uğraşmaz yani... Bu beyaz kısımlar neden kesilir bilmiyorum. Keslimesi lazım dediler ben de kesiyorum)
Güzelce yıkadım...
Bir kavanoza, bir kat şeker, bir kat gül yaprağı olmak üzere güzelce döşedim. Üzerine bir limonun suyunu sıktım. Aslında beş on kırmızı gelincik çiçeği bulsaydım (siyah kısımları çıkarılacaktı) iyiydi ama uğraşamadım onunla...

Neyse, kavanozdaki şekerli güller iki gün bekleyecek. Sonra bunları kavanozdan çıkarıp üzerlerine ara ara şeker ekleyerek parmaklarımla bir güzel oğuşturarak macun haline getirmeye çalışacağım. Elbette ara ara içme suyu eklemek gerekecek... Sonra istediğiniz tada gelinceye kadar su ve varsa iki-üç kaşık hazır gül suyu ekleyip dolap da bir gün bekleyecek. Sonra süzüp güzelce içilecek...
Isparta gülünden reçel ve şurup yapacaksanız kolları sıvayın derim...

Sırada nane likörü var

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön