View Single Post
Eski 19-05-2008, 17:06   #25
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Sayın eeylems1977,
Sizinle iyiki karşılaşmışız, kaynağından öğreneceğim çok şey var. Ailemden nane kurutmasını öğrendim. Bahçem olunca ailenin kuru nane tedarikçisi oldum. Biber toplanmayınca dökmediğini öğrendiğimde, fazla biberleri ziyan etmemek için kurutmaya başladım. Kışın yemesinin zevkine varınca, yazın ürettiklerimin bir kısmını neden kurutmayayım dedim. Buraya gelincede iklimin müsait olduğunu görüp kurutma işlemine biraz daha ağırlık verdim.

Güneşte kurutulacakları açıkta (balkonum yok), gölgede kurutulacakları evin içinde kurutuyorum. . Havanın kuru oluşundan dolayı güneşte kuruyacakları duvara asmaya gerek görmüyorum. Şehirde ve nem olan bölgelerde sizinde belirtiğiniz gibi en iyi kurutma balkonda yapılır. Hem rüzgardan yararlanmak için, hemde duvar, zemin ve hatta tavandan ısı yansıması için. Nemli bölgelerde dikkat edilmesi gereken nokta balkon yıkaması veya çiçek sulaması gibi işleri ya kurutulacakları balkona çıkarmadan çok önce veya içeri alındıktan sonra yapılmasıdır.-fazladan nemli ortam yaratmamak için.

Fasulye ve patlıcanı tatlarını merak ettiğim için bir kez daha kurutacağım. Benim için bunları saklamanın en doğru yolu derin dondurucu gibi gözüküyor. (Fasulyenin haşlama suyunu belki kullanabilirim, ama patlıcanın haşlama suyunu kullanamam. Islatma suyunu bile kullanan birisiyim, haşlama suyunu atmaya içim elvermez.)

Biberlere gelince tazesinin kızartmasını ayda bir bile yapmam; kuruttuğum biberi kızartma yapmayı hiç düşünmemiştim. Dolmalık biberi zeytinyağlı için kurutuyorum, diğer biberleri ıslatıp, doğrayıp yemeklerde kullanıyorum. Denemediğim için kızartma için kurutulacak biberi dışarda tutarak, deneyimlerime göre içi çıkan biber daha çabuk kuruyor; ayrıca biberin dışı kurusa bile tohumlar daha uzun süre canlılığını koruduğundan uzun süreli saklamalarda (özellikle mutfak gibi nemli yerde saklanıyorsa) içte küflenme meydana geliyor. Nemi kontrol edebileceğim saklama yerim olmadığından içlerini çıkarıp kurutmaya devam etmek zorundayım.

Yıkama konusunda ise eğer satın alınıp kurutulacaksa, muhakkak yıkanması gerektiğini duşünüyorum. En azından yüzeydeki ilaç kalıntılarından veya eve gelene kadar geçirdiği sürede yüzeyde biriken kirlerden kurtulmuş olur. Bahçemde yetiştirdiklerimi bile yıkayıp kurutuyorum, bir sorunla karşılaşmadım. Ben kaynak suyu kullanıyorum, daha önceden biberi şehir suyu ile kurutmuşluğum var, eşimin ailesi bamyayı ve biberi şehir suyu ile yıkayıp kuruturlar. Acaba sizin yıkanmamalı demenizin sebebi aşırı klor kullanımı veya kireç sebebiyle olabilir mi? (Salamura zeytin ve yaprak yapımında şehir suyu yerine özellikle kaynak suyu kullanan kişiler tanıyorum) http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=843 ve Musluk suyunun kireçi nasıl alınır? adreslerinde şehir suyunun iyileştirilmesi ile ilgili bilgiler var. Veya su damlacıklarının verdiği zarar nedeniyle olabilir mi? Yıkadıktan sonra süzülmesi için bekletip, daha doğrusu ipe dizerken süzülmüş oluyorlar; sonra güneşe çıkarırım. düşünmeden yaptığım bir iştir.

Acaba başka neleri, nasıl kurutabiliriz? Şimdiden çok teşekkürler.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön