View Single Post
Eski 19-05-2008, 01:19   #18
YorkerJenny
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: New York
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_agaci Mesajı Göster
Bitkilerin kapalı ev ortamda yetişecek bile olsalar belli ekim zamanları olmasının sebebi nedir? Örneğin "nisan ayında ekilmesi gerek" denen bir tohumu temmuzda eksem o tohum büyümez mi? Ya da bitkiler hangi ayda olduğunu bir şekilde hissedebiliyorlar mı?
Bitki derken eger cicekleri kastediyorsaniz bilmiyorum ama sebzeleri kasdediyorsaniz, bir cogunun ari, bocek, ruzgar vs yardimi ile dollenmeye ihtiyaci olacagi icin ev icinde buyuseler de urun vermezler. Bulundugunuz iklime gore tohum baslama ve topraga ekme tarihleri degisiyor. Zone haritasi denir, bu formda dun bir yerlerde gordum, eger turkiye icin hazirlanana bakarsaniz sizin bulundugunuz bolge icin hangi tarihin dogru oldugunu ogrenirsiniz. Benim otrudugum bolgede istatiklere gore en son don olayi 15 mayis deniyor ve 1 haziran topraga ekim tarihi olrak veriliyor. Siz de eger kendi bolgeniz de en son don tarihini ogrenebilirseniz o tarihe 2 hafta ekleyin yaklasik olarak fideleri topraga ekme zamanini ogrenmis olursunuz.

Eger nisan yerine temmuz de ekerseniz, yani gec ekerseniz, yine buyur ama ne ektiginize bagli, bazi urunler sadece baharda buyuyor. Problem su ki, her bitkinin bir omru var, eger 120 gunde urun veren bir sebze ekerseniz, ve bulundugunuz bolgede ilk don 1 eylulde ise, o sebzeden urun alacak zamaniniz olmaz.
Kusaklar boyunca deneme yanilma yolu ile, tecrube ile, her tur icin en iyi sonuc nasil alinir saptanmis. Bitkilerin ne kadar mesafe ile dikilecgeinden , tarihlerine kadar ne deniyorsa onu yapin, aksi halde sonuc istediginiz gibi olmayacakdir.

YorkerJenny Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön