View Single Post
Eski 16-05-2008, 12:45   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Burada herhangibir tohumdan bahsediliyor, yerli bir tohumdan değil. Kısaca keşke hangi çeşidi kullandıklarını açıklasalardı. Topraksız tarımda yapılan bu yetiştiricilikte aldıkları sonucu teknik bir bültenle destekleyip açıklasalar ne güzel olacak. Bu haber tarım haber gruplarında da hemen dönmeye ve ziraatçiler tarafından değerlendirilmeye başlandı. Bakın topraksız tarımda danışmanlık hizmeti de veren Sn. Ziraat Mühendisi Erol Sinan ne demiş;
Alıntı:
Merhaba,
Bu haberi malesef bizlerde okuduk. Dunyada en iyi deney kosullarında 100 ton dekara urun alındıgını biliyoruz. Ancak bu rakam NFT sisteminden dolayi degil isiklandirmali sistemden kaynaklanmistir. Belirtilen rakamlardan biri gazetede (Milliyet, bugun) bir tohumdan 1600 kg aldiklari idi. Buradan da anliyoruzki buyuk bir abarti yaratilarak reklam calismasi yapilmis. Belki de arkasindan gelebilecekler icin ortam hazirlanmis. Ulkemizde bu tur bir calisma ancak serin bolgelerde yaz uretiminden elde edilebilir. Bir de aydinlatmali seralarda. Tabii butun sistemin tam olmasi gerekiyor. Ustelik belirtilen sistem yeni bir sistem olmamakla birlikte zaten dunyada denemeleri gerceklesmis durumda. Belki 50- 55 ton dekara almak mumkun olabilir. (diger tum donanimlar tam ise) Ama 80 ton dekara veya 1600 kg bitki basi urun rakamlari bana gore abartidan oteye gecmiyor. Keske mumkun olsa.
Bir bitkinin haftada bir salkim urettigi (ortalama) ve bir salkimin ortalama 500- 600 gr max geldigi hesap edilecek olursa ve de toplam da 30 -35 salkimi yil boyunca alsa, alacagi rakam bitki basi 15 kg dan oteye gidemez. Bir dekara 2500 bitki ortalamasi ile calissa ve hepsinden ideal hasad alsa dekara verimi 37.5 ton veya max 40 ton olabilir.

Ulkemizde zaman icerisinde pek cok insan veya grup sansasyon yaratmistir. Bundan dolayida pek cok insan bazi meyveleri yememis, veya cok tuketmeye baslamis, veya cikan haberlere gore yatirima girmistir.

Bu noktada insanlari yanlis sevk etmemek bir sorumluluk gerektirir.

Insanlar emin oldugu ve gercekten dogru bildigi konularda bilgisini diger insanlara iletmeli.

Selamlar

Erol Sinan

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön