View Single Post
Eski 15-05-2008, 15:36   #7
bitkiavcısı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2007
Şehir: İstanbul, Balıkesir
Mesajlar: 87
Leontice leontapetalum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 Mesajı Göster
Kurucan yaylası, Babadağ'ın Karaağaç ve Minare(Pınara) köyüne bakan eteklerinde olan etrafı dağlarla çevrili yaklaşık 700 dekarlık bir düzlüktür.Yaylaya 4 farklı yerden; Minare(Pınara) köyünden, İzzettin köyünden ,Karaağaç Köyünden,Kirme'den(yeni açıldı.) ulaşım vardır.Yeni açılan Kirme yolundanFethiye'ye 30 kilometredir.Yıllar önce Fethiye, iskele ,Meğri diye anılırken; sivrisinekten Fethiye'de yaşanmazken; Kirmeliler, Minareliler,İzzettinliler toprağının verimli olması nedeniyle buraya Fethiye'den daha çok rağbet etmişlerdir.Yazları yaylaya göçerler ,kulume, han dedikleri yerlerde yaşarlar, hayvanlarını otlatır, tütüncülük yaparlardı.Ama akar suyunun az olması(yağmur sularıyla doldurulan sarnıçlar kullanılırdı.) Fethiye'ye uzaklığı nedeniyle 1980 lerden sonra yaylaya giden ,yerleşen çok azalmıştır.
Şimdilerde Ölüdeniz'den Pınara veya Sydma antik ören yerlerine; alternatif ulaşmak isteyen turistler, Likya antik yolunu kullanarak Kozağacı-Kirme- Kurucan-(Minare)( Karaağaç- Alınca-Gee- Sydma) rotasını kullanıyorlar.
Bu ata yurduna en son dedemin sağlığında 9 yaşında 1983'te gitmiştim.Geçen aylarda tapu kadastro geçeceği için ailemin arazi paylaşım işleri için gittim ve çektiğim birkaç fotoğrafı sizinle paylaşmak istedim.Umarım beğenirsiniz.Saygılarımla.
Eklenti 37294

Eklenti 37295

Eklenti 37298

Eklenti 37299

Eklenti 37300
Buraya Faralya Köyü'nden Patika Parojesi (www.patikadayolculuk.com) yürütücüsü Erol beyle uzunca km katederek ulaşmıştık. Müthiş bir yerdi, ancak yağmur ve havanın kararmaya başlaması nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştık.

Burada çok önemli bir tıbbi bitkiye (Leontice leontapetalum) rastlamıştım, karşılaştığımda duyduğum heyecanı anlatamam. Ancak bu yaylada kadastro için toprakların işlenmeye başlanması bu bitki türünün neslini tehdit ediyordu. Bu konuda önlem alınması temennimiz.

Paylaşımınız için teşekkürler.

Ekte bu yaylada fotoğrafladığım Leontice leontapetalum bitkisinin fotoğrafı var.

Eklenen Resimler
 
bitkiavcısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön