View Single Post
Eski 10-05-2008, 00:10   #247
igk
Ağaçsever
 
igk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Lüleburgaz - Babaeski -İzmir - Ankara
Mesajlar: 40
Sayın Todor'un birhayli zaman önce yazdığı yeşil güle ilişkin bilgi, tercüme için beklemiş durmuş. Gül konusuna topluca bakayım derken gördüm. Sayın dulantes de 24.5.2007'de cavaplamaya çalışmış.

Zorluk derecesine ilişkin bilgide "zone" diyerek dünyadaki çeşitli bölgeler kastedilmiş sanırım. Bu bölge hatta belki de kuşak denilebilir, 6-10'uncu kuşaklar arasında yetişebileceğini söylüyor. Bunların içinden 6. ve 7. bölgede yetiştirilmek istenirse kış aylarında bitkinin korumaya alınması gerektiğini belirtmiş. Ölebilir, sonra da dirilebilirlermiş bitkiler, ancak oldukça dip bölgeden olduğuından bence mehter yürüyüşüne benzeyecek geri dönüşler (artık güllerini rasgele budayıp, amanın yanlış mı yaptım deyip, bir yıl bekledikten sonra her birinin ne kadar güzel açtığını gören bir gülden anlamazın tercümesi bu kadar olur).

"Hardiness: Zone 6-10 In zone 6 and 7, winter protection must be used, and dieback will occur, but it will come back from ground level."

"Fragrance Rating: 2.0 - buds smell of pepper when rubbed"

Kokusu için de derecelendirmesinin sanırım 10 üzerindendir, 2 olduğunu ve yapraklar ovuşturulursa baharatlı bir kokunun çıktığını anlıyoruz.

Bu arada geçen yıl "budadığım" güller, biri modaya uyup Galatasaraylı (sarı kırmızı demeli miyim), biri koyu bir kadife kırmızı, biri de çok hoş koyu bir alacalı pembe olarak açtı. Diğerleri açınca renklerine bakacağım.

Herkese iyi baharlar...

igk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön