View Single Post
Eski 09-05-2008, 13:34   #8
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Arıcılığın en büyük problemlerinden birisi, kimyasal ilaçlarla tedavi sonrası yeterince başarı sağlanamaması ve balda kimyasal kalıntı problemi oluşmasıdır. Böyle üretilen ballar yurt dışında pazar sorunu yaşamakta ve ihraç edilemeyip iç piyasaya satılmaya çalışılmaktadır. Bu da iç piyasada pazar problemine yol açmaktadır. Ürünler değerinde ve zamanında satılamamaktadır.

Diğer bir önemli problemde, arıların düşmanı olan parazitlerden varroa akarıdır. Varroa ilk defa 1904 yılında Entomolog Jacobsoni tarafından hint bal arılarında tespit edilmiş ve araştırmacının adıyla (Varroa jacobsoni) anılmaktadır. Balarıları; larva, pupa ve ergin dönemlerinde hemolenf ile beslenirler. Bazen hiç bir klinik belirti göstermeyip kısa zamanda çoğalırlar. Tedavi edilmedikleri sürece yeni nesillere üreyerek yayılırlar. Arı nüfusunda ve bal üretiminde çok önemli kayıplara neden olurlar.

Dünyada ve özellikle Avrupa'da organik tarım ve hayvancılığın süratle yer aldığı ve kimyasal ilaçların yasaklandığı bir dönemde Avrupa Birliği'ne uyum aşamasında, Türkiye bu alanda da uyum sağlamak zorundadır. Arıcılıkta her geçen gün kalıntı problemi olmayan arı sağlığı ilaçları kullanma zorunluluğu artmaktadır. Ancak bunun sonucunda Türk arıcılığı hızla gelişecek ve kalıntı problemi olmayan organik ballar ülke dışına da rahatça ihraç edilebileceklerdir. Varroa akarına karşı kullanılan organik veteriner ilacı olan THYMOVAR® arı üreticilerinin bu önemli problemine çözüm olarak, dünya çapında, başarıyla kullanılmaktadır.

Sadece THYMOVAR® uygulaması ile organik bal elde etmek mümkün olmayacaktır: arının bal toplayabilmesi için çiçek polenlerine ihtiyacı vardır. Bu sebeple, ormanlarda veya arıların bal topladığı alanlarda kimyasal ilaç kullanmaması gerekir. BOrganik Bal için yapılacak her tür çabaya değecektir: Hem bal üreticisi hem de müşteri kazanacaktır!




Thymovar® Organik Arıcılık İlacı

Varroa ile Organik Mücadele


Thymovar® her biri kekik yağı içeren sünger tabletler halindedir. Kekik yağı gıda ürünlerinde kullanımına izin verilen tamamen doğal bir maddedir ve tamamen güvenlidir. Tabletlerden yayılan kekik yağı buharı kovanın içini doldurur. Bu buhar varroa (Varroa destructor) üzerinde öldürücü etki gösterir. Thymovar®, bal döneminde kullanılsa dahi, arılara zarar vermez. Ancak bal döneminde, arılar kovan içindeki yabancı maddelere karşı agresif olacağından Thymovar® uygulamasının bal öncesi (erken ilkbahar) ve sonrası (sonbahar) yapılması tavsiye edilir.

Kullanım Zamanı ve Dozlar

Thymovar® her dönem kullanılabilirse de dış hava sıcaklıkları ilacın etkinliğinde büyük öneme sahiptir. Uygulama sırasındaki günlük dış hava sıcaklıkları en az 12°C ile en fazla 30°C arasında olmalıdır. Bu aralıklar dışında kullanılması (özellikle 30°C üzeri) arılarınıza zarar verebilir. Thymovar®'ın arılarınız için bir tehlike oluşturması sadece belirtilen yüksek sıcaklıklarda kullanıldığında söz konusu olabilir.

Kovan tipi Erken İlkbahar
Bal Öncesi Sonbahar
Bal Sonrası
Normal Kovan 1/4 1/2
İki Katlı Kovan 1/2 1

Not: Sünger tabletler makas ile kesilebilirler


Kullanım Şekli

Thymovar® günlük hava sıcaklıklarının 12°C ile 30°C arasında olduğu dönemlerde kullanılmalıdır. Ancak, en iyi etkinliğini 20°C ile 25°C arasında kullanıldığı zaman gösterir.

Bal öncesi (ilkbahar) ve sonrası (sonbahar) yılda iki dönem kullanılır. Thymovar® çıtaların en üstüne yerleştirilir ve 3-4 hafta boyunca bırakılır.

Thymovar® kullanılırken kovanın giriş kısmı, her zaman olduğu şekliyle, açık tutulmalıdır.

Daha güçlü kolonilerin gelip zayıf kolonilerin yiyeceklerini yağmalamalarını engellemek amacıyla aynı sahada bulunan tüm koloniler eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmelidir.

Bal öncesi (erken ilkbahar) dönemde arıların güçsüz olabileceği dikkate alınarak, Thymovar®'ın kovan başına 1/4 (çeyrek sünger) oranında kullanılması daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu oran, bal sonrası, 1/2 (yarım) sünger olarak artırılmalıdır.

http://www.vit-verim.com/tr/thymovar_tr.htm

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön