View Single Post
Eski 06-05-2008, 20:33   #6
omereser
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2008
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 132
Tarla Fareleri ve Şahinler

TARLA FARELERİ VE ŞAHİNLER
( Eski yazılarımdan biri )
Tarla fareleri önemli tarım zararlılarındandır. Arpa, buğday gibi tahıllara, patates gibi yumrulu bitkilere, bostanlara hatta taze ağaç kabuklarına zarar verirler. Gebelik sürelerinin çok kısa olması, çok yavru doğurmaları ve çeşitli ortamlara uyum sağlamaları nedeniyle bazen aşırı çoğalırlar ve ekonomik kayıplara neden olurlar.

Yurdumuzda yedi kadar tarla faresi türü bulunur. Bunlardan adi tarla faresi ve Akdeniz tarla faresi denilen türler daha yaygındır. Afyon her iki türün yayılış alanına girer. Bolvadin ve Dinar’dan Akdeniz tarla faresi kaydı vardır. Geçen haftalarda gazetelere, Şuhut Ovası’nda fare salgını olduğu ve geçen yıl 2500 dekarlık alanda fare mücadelesi yapıldığı yansıdı.

Tarla fareleriyle mücadelede en etkili ve çabuk sonuç alma tarım ilaçları ile yapılıyor. Yalnız bunun pek çok sakıncası var. Tarım ilaçları gıda zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşıyor. Ayrıca farelerle beslenen yılan, tilki, çakal, saksağan ve yırtıcı kuşların ölümüne yol açıyor. Bunun için ölü hayvanların toplanarak derince gömülmesi gerekir.

Tarla farelerinin doğal düşmanlarını koruyup çoğaltarak da onları kontrol etmek mümkündür. Ne var ki ülkemizde bunun önemi yeterince bilinmiyor. Yılanlar zehirli-zehirsiz, her görüldüğü yerde öldürülür. Tilkiler iki karış postu için avlanır. Avcılarımız yırtıcı kuşları, sırf avcılıklarını denemek için vururlar. Durum böyle olunca meydan tarla farelerine kalır.

Bayram tatilinde memlekete gittiğimde, ovada neredeyse her ağacın üzerinde bir yırtıcı kuş gördüm. Bunun nedenini daha sonra öğrendim. Meğer doğudan bir yerden 200 şahin getirilmiş. Amaç, aşırı çoğalan tarla fareleri ile mücadele etmek. Çiftçiler tarla sürerken çıkan fareleri bile, şahinlerin çekinmeden gelip yakaladığını söylüyor. Şimdi şahinlerin uyum sağlayıp sağlayamayacakları ve yer değiştirmeleri merak ediliyor. Çünkü onlar sarp kayalıklarda yuvalanıyor. Sonuç ne olursa olsun insanımızın tabiattaki dengenin farkına varması sevindiricidir.


Düzenleyen omereser : 19-09-2008 saat 20:46
omereser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön