View Single Post
Eski 06-05-2008, 09:11   #13
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Bauhausda satılanlar, kokusuz kültür olanları.

Böyle kokulu bir orman gülünün satıldığını bilsem, koşa koşa almaya giderim

Kokulu olmayıp üstelik ithal olan orman güllerine dünyanın parasını ödüyoruz.

http://www.crocus.co.uk/plants/_/shr.../classid.2074/

linkte sarı orman gülünün 3 lt lik saksıdaki fiyatını görebilirsiniz, oysa yerli üreticiler tarafından çelik alınarak bu bitki çiçek zamanı yapı marketlere pazarlanabilir ve yurt dışına para gitmez.

http://bp1.blogger.com/_qu4OIurP6QM/...h/S7303778.JPG

linkte arıcı Salih'in çektiği sarı orman gülü yani çifin çiçeği...Bir yanda dağ taş arıların bile uğramadığı çifin çiçeği bir yanda ise aynı çiçeğin 3 lt lik saksıda 20 pound a ( yani bugünün kuru ile 40 YTL) satılan durumu.
------------------------------------------------------

E Komisyonu'na göre (Kommission E: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu), ormangülü (açalya) yaprağı etkisizliği ve zehirliliği nedeniyle tedavide kullanılmamalıdır.

Hipertansiyon, kas ve eklem romatizması, kas ağrıları, nevraljiler, siyatik ağrıları, trigeminus nevraljisi, migren ve diğer başağrıları, interkostal nevralji, gut hastalığı, idrar yolları taşları ve yaşlılık şikayetlerinde etkisizdir.

Rhododendron türlerinin yaprak, çiçek, meyva ve poleni zehirli bileşikler (andromedotoksin gibi) içerir. Türkiye'de insanların bitki ile zehirlenmesi nadirdir, zehirlenmeler daha çok Karadeniz bölgesinde arıların bitkinin nektarıyla yaptıkları deli bal ile olur.

Zehirlenme belirtileri tükrük salgısında artma, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, denge bozuklukları, nefes darlığı, santral uyarılma, felçler, deri ve mukozalarda yanma ve kaşıntı şeklindedir. Ağır zehirlenmeler kan basıncında düşme, kalp hızında yavaşlama, kasılmalar, kalp yetmezliği ve solunum durmasına bağlı ölüme neden olabilir.

Tedaviye glikoz serumu ve i.v. 1 mg atropin ile başlanır. Drogun içerdiği arbutine bağlı kronik hidrokinon zehirlenmesi de gelişebilir.
Genç yaprak sürgünlerini veya çiçekleri yiyen koyun ve keçilerde tehlikeli zehirlenmeler görülür.

Alpgülü (Rhododendron ferrugineum L.) mayıs-ağustos aylarında kırmızı-mor çiçekler açan, derimsi yapraklı, kışın yaprak dökmeyen bir çalı olup Türkiye'de yetişmez.

Türkiye'de hepsi de Karadeniz bölgesinde yetişmekte olan, 6 kadar ormangülü (Rhododendron) türü bulunmaktadır. Bunlar beş taçyapraklı, mor, beyaz ya da sarı çiçekleri olan ağaççıklardır:

Rhododendron ponticum L. (komar, mor ormangülü, karaağu): 10 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen ağaççık. Yaprakları derimsi, marttan ağustosa kadar açan çiçekleri mavimsi-mordur. Beyaz çiçekli bir varyetesi de vardır. Kuzey Anadolu ve Trakya'nın ormanlık bölgelerinde, 0-1800 m yükseklikte yetişir. Zehirlidir.

Rhododendron luteum SWEET = R. flavum G. DON = Azalea pontica STEVENSON (sarı ormangülü, yelçiçeği, zifin, sarıağu): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yapraklarını döken, nisan-ağustos aylarında sarı çiçekler açan ağaççık. Kuzey Anadolu, Trakya ve Kuzey Ege'de, 0-2000 m yükseklikteki ormanlarda ya da kayalık taşlı kurak yamaçlarda yetişir. Zehirlidir.

Rhododendron ungernii TRAUTV. (ak ormangülü, beyaz ormangülü): 4 m'ye kadar boyunda, kışın yaprak dökmeyen, haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan ağaççık. Doğu Karadeniz ormanlarında, 0-2200 m yükseklikte yetişir.

Rhododendron caucasicum PALLAS (kafkas ormangülü, beyaz komar): kışın yapraklarını dökmez, çiçekler sarımsı beyaz ve kuvvetli kokuludur. Kuzeydoğu Anadolu'da (Rize) orman kenarlarında yetişmektedir. Zehirli değildir. Arılar nektarından kıymetli bir bal olan anzer balı yaparlar.
Rhododendron balları:

Yenilebilen anzer balı (asel): Anzer yaylasında (Rize-İkizdere) bulunan 2 köyde (Çiçekliköy ve Ballıköy) elde edilen bir bal çeşidi. Çevre halkı bu balın özelliklerinin ve kokusunun, arıların bal yapmak için, bölgede bol olarak yetişen ve beyaz komar adı verilen Rhododendron caucasicum PALLAS'tan yararlanmalarına bağlarlar. Beyaz komar çiçeği kuvvetli kokulu olup bölge halkı tarafından kuvvet verici olarak çiğ olarak da yenmektedir. Fakat Türkiye'de Anzer balı adı altında satılan bal miktarı, bölgede elde edilen Anzer balı miktarlarının en az yüz katıdır. Anzer balı özellikle yanık tedavisinde kullanılmaktadır.


Zehirli olan deli bal (acı bal, tutar bal): Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen Rhododendron türleri (özellikle R. luteum ve R. ponticum) nektarlarından arılarca alınan usare ile yapılan zehirli bala bu bölgede deli bal denir. Hemşin (Trabzon) bölgesinde deli bal çok olmaktadır. Özellikle taze bal zehirlenme yapmaktadır. Eskimiş veya kaynatılmış balla zehirlenme olmamaktadır. Deli bal mikroskopik muayenede Rhododendron poleninin saptanmasıyla diğer ballardan ayırt edilebilir.

http://www.otrehberi.com/Sakincali_d.../ormangulu.htm


Bu arada bizim beyaz komar dan yani Rhododendron caucasicum dan ilaç da yapılıyormuş bilginize.

http://www.risingstarlc.com/SRC.htm

Arıcı Salih Arıcı nın çektiği beyaz komar çiçekleri ve bu çiçeklerden yapılan ballar.İşte gerçek bal diye ben buna derim.
Şimdi gel de bu köyde yaşama.
http://aricisalih.blogspot.com/2008/...-ieklerih.html


Düzenleyen denizakvaryumu : 06-05-2008 saat 11:42 Neden: ek bilgi
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön