View Single Post
Eski 28-04-2008, 15:38   #80
aydolum
Ağaç Dostu
 
aydolum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nnj24 Mesajı Göster
Mine hanım
benim erzincanda 5 dönüm yarı bodur elma bahçem var 1 yıl oldu tesis edeli.Şimdi benim bir kaç sorum olacak size. Öncelikle diktiğim yarı bodur elma fidanlarını sıra üzeri 4m sıra arası 4.5 m ye diktim.Sizce bu aralıklar normalmi.Bu fidanların yarısı aldığımda budanmış fakat geri kalan diğer yarısı budanmış değildi şimdi ben dikim budaması yapmalımıyım.?
Yarı bodur ağaçlarda tam verim de ortalama ağaç başına verim kg olarak ne kadardır.?
Sulama sistemi olarak doğal akarsu yöntemi kullanıyorum.Bu doğrumu yoksa damlamamı yapmalıyım ki bu oldukça zor.Yinede yapmalımıyım.

Diğer bir sorum da şu; Yukarıda söz ettiğim bahçenin bitişiğinde 5.5 dönüm bir arazi daha aldım ve burada da elma bahçesi tesis etmek istiyorum fakat yarı **** tam bodur elma konusunda kararsız kaldım.Kaldı ki bizim burada henüz tam bodur elma bahçesi hiç görmedim acaba bizim buralar kışı çok sert yazı ise kurak ve sıcak geçen bölgeler olduğu içinmi tercih edilmiyor. Yoksa yeterince bilinmediği içinmi.Bu konuda tereddütüm var.
Ayrıca şayet tam bodur elma bahçesine karar verdiğimde telli terbiye sistemi için gerekli olan direk ve tel sistemini malzeme olarak nelerden kullanmalıyım ve direkler arası mesafe ne olmalı,ayrıca tel sistemi sadece sıra üzerimi yoksa parelel de çekmelimiyim.
Biraz uzun oldu özür dilerim ama gerçekten çok kararsız kaldım.Şimdiden değerli yardımlarınız için teşekkür ederim...


Sayın nnj24 Mine hanım mesajınızı görmemiş **** fark etmemiş olabilir ben ceaplaya bildiğim kadarıyla bir şeyler yazmaya çalışacağım.

öncelikle bahçenizdeki elmaların çeşidi bilmemiz gerekirdi ama yarı bodur elma bahçeleri için sıra arası, sıra üzeri mesafeleri aşağıya çıkardım.

İkinci olarak, ağaçlarında mutlaka bir şekil budaması yapman gerek ilk mesajlara bir bak istersen.

üçüncü olarak, ağaç verimlerine ilişkin olarak 2 resme bir göz at verimler konusunda tatmin edici olacaktır.
dördüncü olarak , salma sulama bir çok sebebten pek tavsiye edilmemektedir. imkanınız varsa damlama veya yağmurlama yoksa karık usulünü tavsiye ederdim. Elmalar için soğuğun pek zararı olmaz soğuk sadece erken uynan ağaçlarda erken ilk baharda çiçeklenme döneminde zarar verebilir. Bodur elma tarımının yapılmamsının nedeni henüz insanları bunu bilmeyişleridir.

beşinci olarak da, direkleleri sıra üzerlerine dikmelisiniz aksi takdirle iki taraflı yaparsanız bakım besleme ve mücadele işlemleriniz zorlaşacaktır. Aşağıdaki 3. resimdeki ağaç sıralarınızın uzunluğuna göre dikeceğiniz kalın ağaç ona onlar (10X10) veya demir direkler bulmalısınız. Direklarin bir kısmı toprak altına kalacağından boylar buna göre hesaplanmalıdır, ortalama olarak 5-8 ağaca bir direk hesaplarsınız. ağrıca toprak seviyesinden 40-50 cm yükseklikten bir çelik halat veya sağlam tel çekerek ana gövdeyi ağaca zarar vermeyecek büyümeye engel olmayacak bir materyelle bağlıyorsunuz. Bir halatta 1-1,5 metre tükseklikten çekerek tepe kısmınıda buraya bağlıyorsunuz olup bitiyor. Ayrıca bölgenizde dolu riski varsa mutlaka file sistemi kurmanızı öneririm. Kolay gelsin

Eklenen Resimler
  
aydolum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön