View Single Post
Eski 28-04-2008, 14:45   #15
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Vasfını kaybetmemiş, bozulmamış bir sphagnum bataklığı yaklaşık 10m den fazla suyu üst katmanlarına çekebilme yeteneğine sahiptir. Bunu emme basma tulumbalarla dahi yapmamız imkansızdır. (fizik derslerine bir bakın sebeplerini).
Sphagnum'un yapısı itibarı ile bunu başarır. Diğer bitkiler gibi osmotik basınç ve/veya turgor basıncı ile çalışan bir özsu sirkülasyonuna sahip değil iken, bu yosun hücre yapısı gereği kapilar basınç etkilerini kullanarak bu su emme işini bu yüksekliklere vardırma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Ancak torf bir kez kurudu mu, hücrelerindeki suyu da kaybeder ve yine fiziksel kanunlarından suyun yüzey gerilim gücü hücrelere suyun girmesini engelleyeceğinden bu kapilar güçler de etkisini kaybeder ve torf su tutma veya su emme özeliğini yitirir.
Bunu tekrardan kazandırmak ancak suya yüzey gerilim gücünü düşüren deterjan katmakla mümkün olur ise de etobur bitkilerde bu şekilde rejenere edilmiş bir torfu kullanmak dikkat ister.

Saygılar.

P.S. nonionik bir deterjan kullanılması uygun olur örneğin tween 80 gibi bir polysorbat türevi veya gözleri yakmayan bir bebe şampuanı.
Bir de burda torf ve kurutulmuş preslenmiş sphagnum maddelerini bir koymamak gerek. Kuru sphagnum tekrardan çok kolay su emebilir, ancak kısmen hücre yapısı bozunmuş bir sphagnum kütlesi olan torf ise tekrar su emmekte bu sorunları yaşar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön