View Single Post
Eski 28-04-2008, 02:20   #18
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
İstanbul'da 4 yıl kadar Kaliforniya gelinciği (turuncu, krem yalınkat olanlardan) yetiştirdim. Şimdiki bahçeme korkumdan henüz ekmedim-kontrolü kaybettiğim için. Eğer yetiştiği ortam uygunsa her yerde çıkıyor. Tohum kapsülü bitki üzerinde kuruyup, açılırsa tohumlar uzağa fırlayor ve orada çimleniyor (bahar ve sonbahar yağmurları çimlenmesi için yeterli). Bu nedenle sonbaharda etrafı yürüme yolu olan, sadece kaliforniya gelinciği için bir yer yapıp, bir defaya mahsus tohumları ekeceğim. Sadece ot ayıklaması ve biraz sulama ile kendi kendine yetişen bir bölge olacak.

Benim yetiştirdiğim cins genelde 30-40 cm. boyunda. Sabahtan akşama kadar güneş gören, kayrak taşı kaplı duvarın önünde yetişenler biraz daha uzun oluyorlardı ama, yaz sıcakları bastırınca bitki taşın sıcağından kaçmak için öne yatıyordu.

Yetiştirdiğim cins galiba iki yıllık (çok yıllıkta olabilir!!! baharda filizlenen birisine işaret koyup takip etmem lazım. Kontrolu kaybetdim demiştim değil mi) İlk yıl cılız oluyorlar, daha sonraki yıl esas formunu buluyorlar.

Latince adı :Eschscholzia

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön