View Single Post
Eski 25-04-2008, 18:33   #25
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın iklimsiz,hangi sistemi kurarsak kuralım ne yapacaksak yapalım tek gayemiz bitkinin istediği besini ona sunabilmek.Toprakta yaşıyan bir bitkiyi toprak nemli olduğu sürece beslemek mümkündür,zira toprağın besin verebilmesi içi nemli olması yeterlidir,ama topraksız tarımda nen yetmez çünkü agregat minaral bakımından çok fakirdir bitki sulama suyuna verdiğimiz minaralleri emer minaraller bitince agregat ıslakta olsa büyüme olamaz. O halde devamlı besin takfiyesi yapmak zorundayız.
Sulama sistemleri üstten, alttan, devamlı, fasılalı diye isimlendirile bilir ama asıl sistem
iki ye ayrılır
1--- açık sistem
2---kapalı sistem
açık sistem normal bir sulama sistemidir yani suyu dökersiniz birkısmı bitkinin yararlana bileceği alanı ıslatırken bir kısmıda toprağım alt katmanlarına ve bir kısmıda bitki çevresindeki uzak bölgelere gider.Bitkinin kullanım alanı büyüktür ve toprağın nemli kaldığı sürecte bitki beslenmeye devam eder.
Topraksız tarımda ise bu sistemi uygulamak mümkündür ancak agregatın su tutma gücü ve miktarı çok önemlidir.

Kapalı sistemde ise besin eriyiği bir pompa vasıtası ile pompalanır fazlası bir geridönüş sistemi ile besin tankına döner.Devamlı bir sirkülasyon sağlanır.Yani sizin kurmuş olduğunuz sistem gibi.

Buraya kadar çok önemli birşey söylemedik ama bundan sonrası çok önemli bence.
Kullandığımız agregatın tane büyüklüğü nekadar iri ise agregat okadar az su tutar daha doğrusu tuttuğu suyun bir kısmı agregat tarafından emilir ( mesala perlit çok su emer kum emmez ) Bir kısmıda danecikler arasında kılcal boşluklarda kalır. Bitki boşluklarda kalan besin eriyiğini kullanır ama miktarı çok azdır agregatın emdiği besin eriyiğini ilk sulamada belki kullanır ama ikinci sulamada agregatın gözeneklerinde temiz su olduğu için besin eriyiği sadece ara boşlukları dolduracak kadar kullanılır yani besin eriyiğinin EC si düşer. agregatın dane büyüklüğüde iri olduğu için kökün her tarafı agregata değmez. Dolayısıyla bitki beslenemez .Budurumun önüne geçe bilmek için sulamanın bolca yapılması agregatın her tarafının taze besin eriyiği ile dolması lazım diye düşünüyorum. pompanız fazla basmadığı için böyle düşündüm. ikinci bir yol olarakta besin eriyiğinin EC değerini biraz yükseltmek mesela 10 litre yerine 7,5 veya 5 litreye hazırlamak düşünüle bilir

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön