View Single Post
Eski 17-04-2008, 12:20   #7
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
1-Domatesler fide haline gelince gölgede mi güneşte mi duracak? ( Şu anda gölgede ama filiz veren biberin üstündeki poşeti kaldırdım) Fideler yeni çimlendiğinde ışık isteğini genelde sizin ortamına göre kendisi ayarlar. Eğer az ışıklı yerde ise biraz boyları uzayacaktır toprak nemli kalması suretiyle (çimlenmeden sonra asla çamur kımada olmayacak) gayet güzel yetiştirebilirsiniz. Farklı tecrübelerin iletilmesinin sebebi çimlenen bitkinin kendisini ortama göre ayarlamasından kaynaklanmaktadır. Yoksa ilk fide döneminde yarı gölgede de yetişir güneşte de. Ancak en iyisi ışığı tepeden alan yarı gölge bir yerdir. Eğer geceleri üzerlerini örter gündüzleri de açarsanız fideleriniz daha hızlı büyüyecektir bu şekilde ilk çıkan iki yaprakçığın (bunlara Kotiledon deniyor) ortasından ilk gerçek yaprak çıktığında artık üzerini örtmeyi bırakın ancak gecelerin soğuk etkisi geçmemişse (Mayıs başı)

2-Biberler filizlenince gölge de mi güneşte mi kalacaklar? Şimdilik yerleri iyi şimdilikl fidelerin ışığa doğru boyun büktüğünü göreceksiniz eğer ışığı yandan alırsa fideler yana bakar tepeden alırsa yukarı bakar. Yukardaki anlattıklarım bu soru içinde gerçerli

3-Maydanozlar çimlenmeye başladığında ışık mı, güneş mi sever? Maydonoz yeşil aksamı yenen bir sebzedir güneşte daha kaba yapılı daha sert dokulu ama yeşilliği canlı bitkiler verir, gölgede ise daha narin ve uzun boylu bitkiler verir. Siz hangisinden hoşlanıyorsanız ona göre yerini ayarlayınız ancak mutlaka günün belli saatlerinde güneş almalı.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön