View Single Post
Eski 16-04-2008, 21:13   #6
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Malesef Ormanciliğimiz Kutlanacak Halde Değil

Merhaba,

Ormancılığımızı kutlamak isterdim ama kutlanacak durumda değil.1936 dan beri de olmamış

Ormanlarımız çoğalıyor denilmesine rağmen azaldığına eminim. Neden derseniz kendi haline bırakılan bir arazi 14 yılda sıfırdan orman görünümü kazanıyormuş.Bilgi Teknik Dergisinin saptadığı bir durum.

Demek ki 14 yıl önce ülkeyi kendi haline bıraksaymışız bu gün birçok yerde ağaçlar yetişmiş olacaktı. Esasında çok doğru. Arazisi olanlar bileceklerdir. Birkaç yıl kendi haline bırakmaya gelmez her yanı çalılar sarar.

Ormancılığımız ortada. Binlerce ipersonele ve katrilyonlarca ödeneğe rağmen kaynak israfından başka işe yaramıyor. İlerleme yok. 6831 sayılı Orman Kanunumuz yasaklar ile doludur. Ülkemizde verilebilecek tek idam cezası orman suçu ile ilgilidir. Buna rağmen Ormanlarımız çoğalamıyor. Her gelen hükümet yeni metodlar deniyor yeni kararlar alıyor ama yine de olmuyor.

Bence çaresi basit. İnsanımızın, Ormana düşman değil de dost olduğunu varsayan kanunlar yapılmalı. Ama yapılan kanunlar muğlak ifadeler taşımamalı,gerçekten ne denilmek isteniyorsa o denilmeli ve anlatılmalı. Hukuk daireleri, illa ormanı haklı çıkaracağım diye kendini zorlayacak buluşlar yapmamalı. Adil olmalı.

Ormanları bol ve sağlıklı olan ülkelere bakılıp onlar örnek alınmalı. Cezalar tabi olmalı. Ama dededen kalma tapulu arazisinde ağaç yetişti diye kimsenin toprağına el konulmamalı,hukuk zorlanmamalı. Dejenere edilmemeli. Haklı olan haklı,haksız olan haksız olmalı. Orman Müdürlüğünde veya Kadastroda yapılan hatanın bedeli vatandaşa ödettirilmemeli.

Ormanı dost bilenlere kadife olan el, Ormanı tahrip edenin kafasına hızla inmeli. Kasıtlı orman suçu asla affedilmemeli ve hoşgörülmemeli. Orman çalışanları ve çalışmayanları aynı şekilde değerlendirilmemeli. Makamlar sırası gelenlere değil, hakedenlere verilmeli. Çözüm üretebilenler teşvik edilmeli pinekleyenler emekli edilmeli. Stratejiyi gençler belirlemeli. Ulu Önderimiz Atatürk gençliğe güvendiğine göre biz de güvenmeliyiz. Binlerce orman mühendisi boş dururken başka kurumlardan atananlar geri gönderilmeli.

Yıllarca orman arazilerini kullanmış ve bina insa edilmelerine gözyumulmuş olan evlerin sahipleri sevindirilmemeli. Makul, adaletli bir 2B yasası çıkartılmalı. Orman talanına gerçekten kimin zamanında göz yumulduğu belirlenip gerekli cezalar verilmeli. Yapanın yaptığı yanına kar kalmamalı.

Bir milat yapıp kalan ormanlarımızı koruyamaz ve 2B tartışmalarıyla vakit geçirmeye devam edersek, bu gidişle hiç ormanımız kalmayacak. En kötü şey belirsizliktir. Ve şu an belirsizlik hüküm sürmektedir.

Özal nasıl kaçak marlboro satışını bir günde önleyebildiyse, Bu sene çıkacak orman yangınlarının da en azından yarısı atılacak cesur adımlar ile önlenebilir. Karar vermek değil denenmemişi yapıp doğru kararı vermek lazım. Yangınları söndürecek uçak almak yerine yangınların nedenlerini araştırıp, yangınların çıkmasını baştan önlemek lazım. Yangınların yarısı önlenirse geçici işçilere ayrılan para boşta gezen orman mühendislerinin isdihtamında kullanılabilecektir.

Bize çözüm lazım, çözümsüzlük değil.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön