View Single Post
Eski 15-04-2008, 22:24   #19
envor
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Merhaba...Hoşgeldiniz...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muratcetinel Mesajı Göster
envor,

öncelikle biz amatör girişimcilere verdiğiniz destek ve değerli bilgilerinizden dolayı size çok teşekkür ediyorum. gerek forumdan gerekse internetten (youtube'taki videolarınız ve seranızın web sitesi) çalışmalarınızı beğeniyle izledim. İşinizi çok severek yaptığınız anlaşılıyor. İnsanın sevdiği işi yapıyor olması çok güzel başarılarınızın devamını diliyor ve bizlere göstermiş olduğunuz sabırdan dolayı da tekrar teşekkür ediyorum.

bugün foruma ilk kez yazmaya başladım. Aslında birkaç sorum olacak. Özgür Beyin açtığı konu başlığını da pek dağıtmak istemiyorum aslında ama ben sorayım olmazsa yeni bir konu açıp konuşuruz.

Aklıma ilk şu soru geliyor; günümüzde gitgide daha da çok işitmeye başladığımız organik sebze ve meyveler halkımız tarafından yeni yeni rağbet görmeye başladı. Belli başlı marketlerde organiktir etiketli ürünler tercih ediyoruz. Topraksız kültür ile üretilen sebze ve meyveler ile organik ürünler arasındki farkı küçük bir araştırma yaparak anlamak mümkün. benim merak ettiğim neden heryerde organik ürünler görürken topraksız kültürde xxx standartlarında üretilmiştir gibi etiketli tertemiz ürünler göremiyoruz? üretiminizin birçoğunu yurtdışına pazarladığınız için mi? yurtdışında bu iş nasıl peki? insanlar organik sebze meyve kadar sizin tekniklerinize de rağbet gösteriyor mu? ürünlerinizin en az organik ürünler kadar sağlıklı olduğunu söyleyemez miyiz? o zaman neden pazarda henüz yerini alamadı? Acaba bir standart mı belirlenmiş durumda değil? **** şu şekilde sorayım organik ürünler bu kadar pahallı iken biz neden topraksız kültürde yetişmiş ürünler tercih etmiyoruz?
Merhaba Sn.Muratcetinel;öncelikle aramıza hoşgeldin,çok iyi bir konuya değindin,teşekkürler...
Forumda daha öncede bu konu hakkında bazı söyleşilerimiz olmuştu,ama daha detaylı bu konuyu tartışmalı ve irdelemeliyiz aslında...

**** şu şekilde sorayım organik ürünler bu kadar pahallı iken biz neden topraksız kültürde yetişmiş ürünler tercih etmiyoruz?[/QUOTE]


Aslında tercih ediyoruz,ama farkında değiliz...Büyük marketlerden domates alan müşterilerin %50'si topraksız tarımda yetiştirilmiş eurepgap sertifikalı domateslerden alıyor.İşletmeler genelde marketlerin paketlemesine toptan teslimat yapıyorlar,market kendisi paketliyor,bazende işletmeler paketleyip marketlere teslim ediyorlar.Reklama girmesin ama migros,metro,makro,natura gibi marketlere aynı bu yolla ürün veriyoruz.Veriyoruz ama yurt dışı siparişlerden arttırabilirsek veriyoruz.Biz paketlersek eğer üzerindeki etiketten müşteri o domatesin hangi tarihte,kim tarafından toplandığını,hangi ilaç ve gübre ile beslendiğini,çeşitini vs. tüm bilgilerini izlenebilirlik ile internetten görebiliyor.Ben şu an çalışmıyorum ama benim zamanımda bu sistemi kurmuştuk.Yani demem o ki aslında bilmeden aldığımız domatesler topraksız üretim domatesleri,****** marketler topraklı tarımda yetişmiş domatesleride satıyor,ama şunu söylüyeyim marketler bu işe çok dikkat ediyor,öyle her yerden mal almıyorlar.Peki markette nasıl ayıracağız bu domatesleri derseniz = Topraklı tarım domatesleri zannediyorum 1.5-2.5 ytl arasında satılıyor.Topraksız tarım domatesleri kilosu 4-5 ytl arasında satılıyor.
Olması lazımuzun zamandır domates almıyorum...
Organik domates diye satılan domateslerinde tamamının organik olduğunada inanmıyorum açıkcası...Organik en iyisi,ama organik yetişmişse,organik tarım yapmak için kriterler var,bunlar bazı lisans veren şirketler tarafından denetleniyor.(organik tarım yapılacak yerin 5 yıldan az olmamak şartı ile ilac ve gübre kullanmamış olması,yine 5 kilometrekare yakınındada bu işlemlerin olmaması vs....gibi )Bu şartlara uyan kaç yer vardır sizce.
Şimdi topraksız tarımda yetişmiş domates deyince akla hemen toprak yok besinde yok ****** hep kimyevi gübre ile beslenmiş bunlar,çok zararlı,yerseniz işte şu olur,yok bu olur dersek bence yanlış demiş oluruz.Topraksız tarımda kullandığımız ilaclar ve gübrelerin gereğinden fazla kalıntısı yoktur,yetiştirmiş olduğunuz ürünü önce sizin yemeniz lazım,ben yiyor vede çoçuğumada güvenle yedirte biliyorsam,varın gerisini siz düşünün.Hollandada topraklı tarım diye bir şey kalmamıştır.Seraların %90'ı topraksıza dönmüştür.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön