View Single Post
Eski 07-05-2006, 11:44   #32
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Hangi yöntemle başlanmalı!

Bonsai sahibi olmak için iki yol vardır:
1.Bonsai yetiştirmek
2.Bonsai satın almak.

Bonsai satın almak işin basit tarafı. Eğlenceli tarafı ise bonsai yetiştirmek. Bunun içinde 3 yol vardır:
a.Tohumdan yetiştirmek
b.Fidandan bonsai yapmak
c.Yamadori (doğadan toplamak).

Bonsai sabır işidir denir ya hep ama bonsaiciler sabırlı değillerdir. Kim bir an önce bonsaisi olsun istemez ki. Bonsai ile ilgileniyorum dediğinizde ‘hani neymiş bu bonsai bir göster’ dendiğinde hemen göstermek istemezmisiniz. "Şu an yok ama 10 yıl sonra belki gösterebilirim" demek ister misiniz?

Bonsai sahibi olmak için en kolay yol hazır bonsai satın almaktır. Fakat bonsaiyi sağlıklı bir şekilde ayakta tutmak tecrübe ister. Yeni başlamış bir kişi de, tecrübe sahibi oluncaya kadar, genellikle hazır bonsaiyi yaşatamaz.

Bonsai saksı çiçekleri gibi değildir. İstediğiniz gibi sulayamazsınız. Düzenli gübrelemeniz gerekir. Düzenli budama gerekir. Bu budamayı da rastgele yapamazsınız, bir amaca göre budarsınız. Sözün kısası bütün bunları öğrenmek zaman ister, tecrübe ister, el alışkanlığı ister. Hata yapmak gerekir ki hatalar tecrübeye dönüşsün. Bol uygulama gerekir ki el alışkanlığı olsun.

Bunun için satın alınan bonsai ile başa çıkmak yeni başlayanlara hep zor gelir. Zordur da gerçekten. Bir de hazır bonsai nazlıdır. Size alışması zaman alır.

Aldığınız bu bonsainin gelişim aşamalarının hiçbirinde sizin emeğiniz yoktur. Bonsaide asıl zevkli olan ise bu emektir. Şekillendirmesi size bırakılmış bir bonsai alırsanız durum farklı.

Fidandan bonsai yapmak ise kısa zamanda bonsai sahibi olmanın alın terinden, el emeğinden geçen yoludur. Kısa zamanda dediysem en az 3 yılı gözden çıkarmak lazım. Bu süre sonunda bu bonsainin oluşum aşamalarının çoğunda sizin emeğiniz vardır. Paranın zor satın alacağı bir bonsainiz olmuş olur. Yani fidandan kendi bonsaini yapmak satın almaktan farklıdır ve çok değerlidir.

Bonsai yapmayı öğrenmek için fidanlarla çalışmak çok gereklidir. Bütün tecrübeler, el alışkanlıkları bu fidanlardan kazanılabilir.

Yamadori yani doğadan toplamak ise kısa zamanda bonsai yapmanın diğer bir yoludur. Doğanın yıllar içinde yavaş yavaş şekillendirdiği, fidancılarda bulunamayacak gövdeler elde edebilirsiniz. Eşsiz bonsailer yapmanın bana göre tek yoludur.

Burada tek sorun bu ağaçları saksıya adapte etmektir. Kimine göre bu bir hayvanı kafese kapatmakla aynı şeydir. Fidanlılardaki fidanlar tüpte doğmuş, tüpte hayatlarını devam ettirirken bunlar doğada alabildiğince kök atmışlardır. Fakat bu ağaç neden alabildiğine kök atmış ****** besin ve su alabilmek için. Siz bu ağacın ihtiyacı olan besinleri ve suyu saksıda zaten karşılayacağınız için bundan ağacın şikayeti olmaz merak etmeyin.

Ağacın özgürlüğü güneş ışığı ve rüzgardır. Bunlar varsa sorun yoktur. Eğer bu ağacı eve koyarsanız asıl o zaman kafese koymuş olursunuz. Bu kafeste de uzun süre yaşayamaz.

Gelelim tohumdan bonsai yetiştirmeye. Bonsai sahibi olmanın uzun vadede bir yoludur. Başlangıç aşamasındaki bir insan için bonsaiye başlama yolu tohumdan yetiştirmek olmamalıdır. Bir tohumun bonsai olabilecek kıvama gelmesi 10 belki 15 yıl alacaktır. Kim bu kadar beklemek ister ki.

Bence tohumdan bonsai yetiştirmek için bonsai sahibi olunmalıdır. Fidandan bonsai yapma çalışmalarına başlanılmış olunmalı, hatta yeterli tecrübeye sahipseniz bir iki de hazır bonsainiz olmalıdır. Siz bu hazır olmuş **** hazır olmak üzere olan bonsailerle uğraşırken bir yandan tohumdan yetiştirdiğiniz fidanınız bonsai olma yolunda yavaş yavaş ilerler. O kadar yavaş ilerleyecek ki sizin bunu hissetmemeniz ve bu hobiye devam edebilmeniz için diğer bonsailere ihtiyacınız olacaktır. Ama tohumdan yetiştirdiğiniz bir bonsainin her aşamasında sizin emeğiniz vardır. Buda çok güzel ve çok değerli birşeydir aslında.

Benim bir benzetmem var son olarak bundan bahsedeyim:

Eski para kolleksiyonu yapmaya benzetirsek bonsaiyi:

-Fidandan yetiştirmek eski para satın almak gibidir (Bonsai satın almakta aynı. )

-Yamadoriyi dedektörle **** kazı çalışmalarıyla para aramaya benzetebiliriz. Çok değerli(belki paramızın satın alamayacağı) ve çok eski paralar bulabiliriz bu yöntemle.

-Tohumdan yetiştirmek ise kullandığımız parayı bugünden saklayıp eski tarihli para olmasını beklemek gibidir.

Bırakın torunlarınız kendi bonsailerini yetiştirsinler. Onlara bonsai miras bırakmak için bu kadar çok çalışmayın.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön