Konu: Gandarion
View Single Post
Eski 06-05-2006, 21:54   #2
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Bonsaiyi çok sulamak kadar susuz bırakmakta tehlikelidir.Sizin bonsainizin sorunuda sulamakla ilgili gibi görünüyor.

İlk önce bonsai sulamak için bir ritm tutturmamalısınız.Ağaç su istediği zaman su verilir.Hava nemlidir 3 günde sulamanız gerekir.Hava çok kurudur her gün sulamanız gerekir.

Sulamadaki temel amaç toprağı sürekli nemli tutmaktır.Yalnız nemle ıslaklık birbirine karıştırılmamalı.

Bonsai toprak doyuncaya kadar sulandıktan sonra düzenli olarak nemi kontrol edilmelidir.Bunun için en iyi yöntem parmakla toprağı yoklamak.Toprak nemli ise sulama yapılmamalı.

Toprak ilk önce yüzeyden kurumaya başlar.Normalde 1-1.5 cm yüzey kuruyunca su verilmeli denir ama bu 1-1.5 cm de standart bir bilgi değildir.

Örnek vererek anlatayım;bendeki bir mini bonsainin tüm toprak derinliği 3 cm kadar.Bunun ben 1.5 cm sinin kurumasını beklersem ağaç susuz kalır ve kökleri kuruturum.Ben yüzey kuru görününce toprağı kontrol ediyorum.Bu kuruluk 1-2 mm ise su vermiyorum.Daha derine doğru kuruluk gitmeye başlayınca sulama zamanı gelmiştir ve su dibinden akıncaya kadar su veriyorum.Biraz ara verdikten sonra tekrar su dibinden akıncaya kadar su veriyorum.Amaç toprağı iyice suya doyurmak.Bu bazen 2 gün bazen 3 gün gidiyor.

Bu su iki şekilde kayboluyor:
1.si bu suyu bitki kullanıyor.
2.si su toprak yüzeyinden sürekli buharlaşıyor.

Yüzeyden su buharlaştıkça toprağın alt kısmlarındaki nem toprağa eşit oranda yayılıyor ve yüzey nemi tamamlanıyor.Baktığınızda yüzeyin nemli olduğunu hissediyorsunuz.

Öyle kritik bir an geliyor ki artık toprağın alt kısımlarının nemi üst kısımlardaki buharlaşmayı karşılayamayacak hale geliyor ve yüzeyden de buharlaşma devam ettiği için yüzey kurumaya başlıyor.Artık dikkatli olma zamanı gelmiştir.Yüzeyin biraz altına bakılmalı ve nemli olduğu görülmelidir.Yüzey ve yüzeyin altı belli derinlikten fazla nem kaybettiyse ( bu derinlik kullandığınız saksıya göre değişir,çok sığ saksılarda dediğim gibi birkaç mm dir) sulama zamanı gelmiştir.Toprak doyuncaya kadar sulanmalıdır.

Sizin bonsainizin şu anki sorunu sık sulama ve sonrasında susuz bırakma. Yaprak uçlarındaki kurumada bundandır diye düşünüyorum.

Yaprak dökmenin bir nedenide yeterince ışık alamamasıdır.Yeterince ışık aldığından emin olun.Sulamayada özen gösterin.

Sulama tamamen el alışkanlığıdır.Bunu zamanla kazanacaksınız merak etmeyin.Bonsainizin başına da bişey gelmesi sizi sakın yıldırmasın.

Lütfen takıldığınız noktaları sorun ve bizi yönlendirin.Eksik kalmış yerler olabilir.

Kolay gelsin...

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön