View Single Post
Eski 29-03-2008, 09:11   #48
Buket Aknar
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Kanada'daki İleri Etkili Teknoloji Değerlendirme Merkezi'nden (HiTEC) Janet Martin, 2.Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresi'nde ''ilaç-ilaç'' ve ''ilaç-şifalı bitki'' reaksiyonlarıyla ilgili bilgi verdi. İlaç-ilaç ile ilaç-bitki etkileşimlerin zaman zaman ters etki yaratarak, ölümle sonuçlanabilecek reaksiyonlara neden olduğunu ifade eden Martin, ilaç kullanımı hatalarından hastanede ölüm oranlarının ABD'de 1998-2005 yılları arasında önceki yıllara oranla 3 kat arttığının tespit edildiğini söyledi.

ŞİFALI BİTKİLERİ İLAÇLA KULLANIRKEN DİKKAT


İlaçların şifalı bitkilerle kullanımının da ölümcül olabileceğine dikkat çeken Martin, özellikle sarımsak, zencefil, ginkgo ve 'frewfew'in kandaki pıhtılaşmayı azalttığını söyledi.

Martin, bu nedenle cerrahi müdahalede bulunulacak kişiler ile analjezik kullananların bu bitkisel ilaçları almaması gerektiğini vurguladı.

Martin, 'ginseng'in ters bir etkileşimde uykusuzluk, başağrısı ve mide bulantısına 'kava'nın karaciğer yetersizliği ve epilepsik reaksiyona, ekinezya'nın kandaki pıhtılaşmanın artmasına, küçük dikenli bir palmiye türü olan 'saw palmetto'nun kadınlık hormonu östrojenin salınımının artmasına neden olduğunu söyledi.

Martin, hastaların bitkisel kaynaklı ilaçların da kendi farmakolojik özellikleri ve yan etkileri olduklarının unutulmaması gerektiği dile getirdi. Martin, son olarak, tüm dünyada sıklıkla kullanılan aspirinin kandaki sulanmayı arttırdığı için romatizmal rahatsızlığı olan hastaların kullanırken dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.



Haber işte burada...

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön