View Single Post
Eski 19-03-2008, 20:55   #9
Plumbago
Ağaç Dostu
 
Plumbago's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
Dün Mersin İl Tarım Müdürlüğü'nün konu ile ilgili verdiği seminerden aklımda kalan bir kaç konuyu paylaşayım,

- Zararlının ismi her ne kadar Palmiye Kırmızı Böceği ise de ülkemizde daha çok Phoenix sp. (Hurma) türlerinde görülmekte.

- Palmiye Kırmızı Böceği ile ilgili olarak her ülke kendine göre çeşitli mücadele yöntemi geliştirmekte. Ülkemizde palmiye ve Hurma türleri genellikle kent içinde süs bitkisi olarak kullanıldığı ve dağınık olarak bulunduğu için savaşım ve karantina tedbirleri çok zor olmakta.

- Palmiye Kırmızı Böceği ilk olarak Aralık 2005'te Mersin'de Merko Tatil Sitesi içerisindeki Hurma ağaçlarında, site sakinlerinin ağaçlardan kötü bir koku gelmesi ve kuruması ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurmaları sonucu tespit edilmiş. Mersin il sınırları içerisinde tespit edilen başka bir bölge yok henüz.

- İlk olarak Mersin'de tespit edilmesine rağmen böceğin bulunduğu ağaçlarda varlığı 2-3 sene içerisinde belirlenebildiğinden büyük ihtimalle Adana bölgesinde bulunan ithal bitkilerden yayıldığı sanılmakta. Gazipaşa-Anamur arasında ve bu bölgenin Kuzeyinden geçiş yolu olmadığından dolayı ithal bitkiler yoluyla Türkiye'ye gelmiş olma olasılığı kuvvet kazanıyor.

- Böcek larva halindeyken bitkiye zarar veriyor ve erginliğe ulaştıktan sonra diğer bitkilere ulaşabiliyor. Bir seferde 900 m. olmak üzere aralıklı olarak günde 27 km. kadar uçabilme yeteneğine sahip.

- Larvalar ağacın iç kısımlarında yaşadığı için ilaçlama ile yok edilmesi pek mümkün değil. Ağaçların dağılımlarından dolayı biyolojik olarak mücadele de pek mümkün değil. Şu ana kadar uygulanabilen tek mücadele yöntemi zararlının daha fazla yayılmasını engelleyerek baskı altına alabilme çalışmaları. Bölgedeki diğer ülkelerde de sadece popülasyonun baskı altına alınabilmesi mümkün olmuş. Tamamiyle yok edilmesi şimdilik mümkün görünmüyor.

- Şu ana kadar Adana il sınırları içerinde 80 yaş ve üzeri 100'e yakın Phoenix sp. (Hurma) ağacının kuruyarak yok olmasına neden olmakla beraber ne kadar ağaca bulaştığı tam olarak tespit edilememiş.

- Ülkemizde genellikle Hurma türlerinde görülmekle birlikte genel olarak tüm palmiye türleri ve şeker kamışında yaşayabilmekte, ayrıca ergin bireylerin beslenme amaçlı olarak muz meyvesini kullanabilmelerine rağmen Musa sp. (Muz) türlerinde herhangi bir zararlı izine rastlanmamaktadır.

Bunlar dışında eğer çevrenizdeki özellikle Hurma ağaçlarından kötü bir koku geliyorsa, gövdesinden sıvı sızıntısı varsa, yaprakları informal veya kesik bir görüntüye büründüyse vakit geçirmeden bulunduğunuz ilin il tarım müdürlüklerine haber verin.

Son olarak seminerde beni en çok etkileyen cümle ise bir kaç sene içerinde Adana'da Phoenix sp. (Hurma) türü hiç bir bitki kalmayacağı daha sonra böceklerin Washingtonia sp. (Palmiye), Chamaerops sp. (Tüylü Palmiye) gibi türlere geçmeye başlayacağı ve asıl tehlikenin o aşamadan sonra başlayacağı gerçeği oldu.

Kısa bir süre içerisinde yapılan çalışmalarda başarı sağlanamazsa durum çok daha vahim bir hal alacak.
Konuyla ilgili çalışma yapan herkese kolaylıklar diliyorum...


Düzenleyen Plumbago : 20-03-2008 saat 08:01
Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön